VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Gudmor gudfar, och dop?

Nu när lillen är här så tänker jag på olika saker som tex, ska vi ha ett dop? Jo men det tror jag nog att vi vill. För traditionens skull. För att jag och Jimmy är döpta. Vi är ju kristna båda två, kanske inte så troende eller snarare insatta.

Sen kommer nästa tanke, vem ska vara gudfar och gudmor? Eller man kanske säger faddrar nu för tiden. Jag blir bara stressad över att välja dessa roller. Eftersom att det känns mer som en ”stämpel” att den personen är min bästa vän. Det känns som en bekräftelse på vem jag älskar mest av mina vänner. Förstår ni vad jag menar? De vänner jag inte väljer kommer säkert bli ledsna och jag vill verkligen inte göra någon ledsen. Eller jag tycker inte att det är så, men det känns som om mina vänner ser det som en stämpel.

Jag tror att ni förstår vad jag menar. Hur gjorde/tänkte ni när ni valde gudfar och gudmor? Var det enkelt val eller svårt val för er? Berätta! Jag kommer läsa alla kommentarer. Känner att jag behöver lite stöd och veta hur andra gjort.

Lillens dräkt är från Patpat .


Annons

Kommentarer


 1. Linnea 7 september, 2018 on 09:21 Svara

  Hej. Jag förstår precis hur du tänker men du måste tänka på vad ni vill helst och försöka koppla bort att någon kan bli ledsen.

  Vi valde min lillasyster till gudmor – kändes som ett självklart val för då vi står så nära varandra.
  Gudfar har vi inte helt bestämt än men det lutar åt någon av våra bröder. Känns på något sätt enklare att ta någon i familjen än att välja någon vän.

  Lycka till & stort grattis till er fina son ❤️

 2. Jenny 7 september, 2018 on 09:54 Svara

  Hej! Vi var inte alls överens när de gällde valet över gudföräldrar! Min man ville ha sin syster och min bror som gudföräldrar medan jag ville ha våra bästa vänner (ett par) då de varit mer involverande och stöttande under hela tiden vi försökte bli gravida och under hela graviditeten, medan våra syskon inte alls var involverade eller ens engagerade sig. Jag gav mig, men jag var jätteledsen över detta.

 3. Sara 7 september, 2018 on 10:02 Svara

  Vi har inga faddrar till vår son. Vi har våra vänner cirka trettio mil bort och vi ville inte att någon skulle känna att han/hon måste åka till oss med jämna mellanrum för att få kontakt och bygga en relation med vår son.
  Jag tycker att en fadder ska vara någon som visar ett genuint långsiktigt intresse för barnet 💚

 4. C 7 september, 2018 on 10:49 Svara

  Vi gjorde våra val efter vem/vilka som varit mest delaktiga och brytt sig under graviditeten och när bebis kommit. Oftast blir det ju någon man själv är väldigt nära vän med men jag utgick inte så mycket från mig själv utan vem som skulle göra bäst jobb för att visa omtanke och kärlek till min dotter! Lycka till och grattis till er fina son!

 5. J 7 september, 2018 on 10:59 Svara

  Vi valde de personerna som vi tycker att vår son ska ha som förebilder. Gudfar bor nära och hälsar på ofta, de har en väldigt fin relation.
  Gudmor bor många mil ifrån, men vi ser till att träffas så ofta vi kan. Deras relation byggs på för var gång.

  Gudfar är min mans bästa vän och gudmor är en av mina närmsta vänner.

 6. Elsa 7 september, 2018 on 11:40 Svara

  Grattis till lillen!
  När jag och min man skulle välja gudmor och gudfar så kom vi faktiskt på att han har en jätte stor vänskapskrets av bästa vänner och desamma med mig. Efter mycket tänkande så kom vi på att vi vill inte välja att just han/hon är en jätte bra förebild för min dotter och då förtjänar du att bli gudmor/gudfar. Då alla våra vänner är bra förebilder för vår dotter på ett eller annat sett och vi ville heller inte att det skulle uppstå en kylfta. Så idag 5 år efter så har vi inte någon gudfar eller gudmor till vår dotter och det funkar hur bra som helst. Hon är trygg med alla våra vänner och det har inte uppstått någon klyfta alls som när hon fyller år så ska gudmor komma med den speciella presenten och hålla i dottern längst och blablabla utan alla är välkomna och alla är ett!

 7. Jenny 7 september, 2018 on 12:49 Svara

  Hej och grattis till lilla miraklet, så fin. Vi har döpt alla våra barn, vi är inte heller troende men tycker att det är en fin tradition och mysigt att ha en fest för att välkomna barnet till världen. Här där vi bor heter det fadder, vi har valt våra syskon som faddrar (en fadder per barn). Förstår att det kan vara svårt att välja någon kompis om man har flera som står en nära. Vi kände att vi ville välja personer som vi visste alltid kommer att finnas där, och oavsett hur mycket man ses eller hur nära man står varandra kommer de alltid just finnas där. Röstar förresten på namnet Milon, supergulligt. Gillar även Milio och Nilo😀

 8. Jessica 7 september, 2018 on 13:03 Svara

  Jag och min sambo har kommit fram till att vi väljer vars en person vi till skall bli gudförälder, jag kommer välja en nära vän som är helt underbar med barn. Sambon kommer nog välja en kompis sen barnsben som är hans bästa vän.

 9. Hanna 7 september, 2018 on 14:13 Svara

  Hej Ellinor, vill börja med att säga att jag älskar din blogg och grattis till världens sötaste unge.

  Tycker det är super bra att du skriver om inte bara det fina och underbara med att få barn utan även de lite jobbigare och tuffare känslorna. Känns som många glamoriserar mammalivet och bara visar de söta, mysiga stunderna (som är massor). Men att bara läsa perfekta bäbishistorier får en att känna sig som en dålig mamma. Dina ärliga inlägg om att allt inte bara en dans på rosor får mig att känna mig mindre ensam och jag kan relatera till det mesta du skriver. Fortsätt ditt underbara jobb, både som mamma och bloggare.

  Så till frågan om faddrar. För mig var valet rätt lätt jag har bara en bror och min sambo har inget syskon så att lillebrorsan skulle bli gudfar var givet. Gudmor var svårare så jag tänkte helt enkelt själviskt (tycker det är okej i ett sånt här läge). Jag har en kompis som jag vet kommer bli världens bästa mamma, hennes högsta dröm är att ha en stor familj och om jag inte fanns skulle jag till 100 % säkerhet veta att mitt barn skulle få en toppen liv med henne. Hon är dessutom extremt nära min familj, så jag kan också med säkerhet säga att om inte jag fanns och mitt barn skulle bo hos henne skulle hon se till att min son skulle få fortsätta ha nära kontakt med släkten.
  Denna kompis och min lillebror är även nära vänner så jag vet att dom skulle göra ett toppen jobb tillsammans.

 10. Nathalie 7 september, 2018 on 15:13 Svara

  Måste man ha gudmor/far? Jag har ingen och jag tror ingen jag känner har någon eller har någon till sitt/sina barn. Kram

 11. Anna 7 september, 2018 on 16:29 Svara

  Jag är gudmor åt min systerson och jag vet att när de valde ville de välja någon som de visste kunde ta hand om honom om något skulle hända dem, och någon som bor nära och kan ta vara på relationen.

  Jag tror att tanken bakom gudföräldrar/faddrar från början var att ge dem stöd, i deras religiösa vandring och annat, men nuförtiden handlar det mer om, som du säger, att man väljer sin bästa vän eller kanske en person som ska vara en förebild och/eller finnas där ifall något skulle hända med föräldrarna.
  Lycka till i valet av gudförälder, och försöka att tänka bort att ni gör någon besviken, ni vill bara ert barns bästa! ❤

 12. J 7 september, 2018 on 17:05 Svara

  Vi valde att ha två gudmödrar och kallar dem faddrar för gillar det mer 🙈 de vi valde är iafl min sambos lillasyster (han har bara ett syskon) och min älsta lillasyster (har även en bror samt två yngre systrar). Kände att dess två står oss nära, ffa min syster och även lite skönt då vi ”slapp” välja någon kompis. Fattar nämligen precis vad du menar där. Ytterligare en anledning till att vi valde våra syskon är eftersom jag själv har två faddrar, den ena är min moster som jag har en fin relation till och den andra var min pappas bästa kompis. Dock är de inte vänner längre och har inte varit på måååånga år- och så kan det ju tyvärr bli med vänner. Känns därför bättre för oss att ha två stycken som vi vet alltid kommer finnas för vår lilla pojke 💙 lycka till med ert val, blir säkert bra oavsett vem ni väljer. Kom även ihåg att det är ert val och att man faktiskt vår lov att vara ego och bara tänka på sig själv och sin bebis😘

 13. Sofia 7 september, 2018 on 18:20 Svara

  Hej, ni behöver inte ha några faddrar/gudföräldrar alls. Vi körde utan, gör det som passar er bäst.
  Kram Sofia

 14. Anni 7 september, 2018 on 19:24 Svara

  Hej! Vi döpte vår dotter, 3 mån gammal, i söndags. Vi hade ett jättefint dop hemma i trädgården. När vi valde faddrar så bestämde vi oss att välja varsin, och att välja från familjen/släkten för att slippa just såna tankar som du nämner. Min sambo valde sin storasyster och jag valde min lillebror😊

 15. Emma 7 september, 2018 on 20:13 Svara

  Vill valde att inte ha några faddrar. Tycker det har spelat ut sin roll lite. Skulle det hända oss något finns det många runtom som skulle finnas där för våra barn.

 16. Maria 7 september, 2018 on 21:44 Svara

  Hej. Vi har inte några faddrar till våra barn. Mest för att vänner kan ändras med åren. Maken är gudfar till en pojk som han inte sett på många många år. Detta för att umgänget ändrats. Vill man absolut ha faddrar så kanske en familjemedlem är bäst

 17. Sofie 8 september, 2018 on 11:04 Svara

  Hej!

  Vi hade namngivningen för vår son en härlig sommardag i trädgården men släkt och närmsta vänner. Vi valde att ha namngivning istället för dop då vi inte är troende och vi valde inte några faddrar då jag inte riktigt ser någon vits med det, förr hade det mer en funktion medans det nu oftast verkar vara mer som du säger, att man ska välja den vän man tycker mest om. Kram :)

 18. My 8 september, 2018 on 21:31 Svara

  Jag håller med! Tyckte det var svårt att välja. Men jag och min sambo bestämde att han valde ”gudfar” som höll och jag valde faddrar. Ja det var svårt att välja och hade velat välja fler men tänker att man kommer få fler. Tror absolut ingen blir ledsen eller besviken. Välj med hjärtat så blir det bra.
  Vissa väljer att enbart välja mellan syskonen. Vissa sin bästa vän/barndomsvän (Det gjorde min sambo!) Jag valde min syster som även är min andra halva och min kusin som jag står nära. 😃

  Som sagt. Ni behöver inte ha några om ni inte vill, ni kan hålla själva. Vissa väljer sina föräldrar. Tror det är man själv som tänker för mycket. :-)

  Grattis förresten till sonen! Ni har en helt underbar tid framför er. ♡
  Kram

 19. Amanda 10 september, 2018 on 01:09 Svara

  Jag har valt mina 2 systrar och min sambo har valt sin bror :-) jag skulle inte Kunna välja bland vänner utan känner att familj kommer ställa upp i alla lägen! Har sett vänner som väljer vänner till gudförälder och sen blivit sååå besvikna när dem inte ”levt upp till sin roll..” vägrar låta det hända. Men har man inga syskon så hade jag valt dem man tror alltid kommer finnas där i alla lägen :) lycka till! Kram

 20. Caroline 10 september, 2018 on 22:18 Svara

  Jag valde min lillebror, en av mina kusiner och min faster som gudfäder/gudmor. Jag kände nog mest att det var svårt att välja en av mina vänner. Jag älskar mina närmsta lika mycket. Så valde inom familjen/släkten. Min lillebror var ett självklart val. Min faster var faktiskt min mammas förslag men det kändes perfekt och min kusin kände jag att han skulle kunna vara en manlig förebild då jag är och har alltid varit ensamstående. Så det kändes fint. Men känner du/ni att en av dina vänner känns rätt i hjärtat så tycker jag att ni ska köra på det. Dina andra vänner kanske blir lite ledsna men tror dom nog förstår i längden. Och de andra kan ju fortfarande vara fina förebilder.

 21. Ida 12 september, 2018 on 00:17 Svara

  Hej.

  Jag har själv inga barn än, men har ändå funderat mycket kring just det där med faddrar/gudföräldrar. Jag tänker mig att jag skulle välja någon/några som jag vet (mest troligt i alla fall) kommer att finnas i hela mitt (framtida) barns liv. För mig är det också väldigt viktigt att faddern/gudföräldern är någon som har samma, eller liknande, värderingar och livsåskådning som jag (och min partner) har.
  Sen tänker jag också att man själv bestämmer vilken roll man vill att faddern/gudföräldern ska ha för sitt barn. Finns ingen som kan säga vad som är rätt eller fel för er förutom ni :)

  Stort grattis till lillen!

 22. Martina 12 september, 2018 on 09:35 Svara

  Välj de ni har mest stabil relation till, som ni känner er säkra på kommer finnas där för resten av livet. Så kanske inte en kompis man är supernära just nu, men bara har känt i nåt år. Visst kan en sån vänskap hålla hur länge som helst också, men man vet aldrig. ”Tryggast” kan jag känna att det är med familj, med de kommer man ju förhoppningsvis följas åt även om man inte är lika tighta som med vissa vänner. Så tänk långsiktigt! Mina föräldrar är faddrar åt en kille som de inte har nån kontakt med. När han föddes var de bästa vänner med föräldrarna men något hände och de tappade kontakten. Mina faddrar är min farbror och faster, vi umgås inte jättemycket men de kommer ju alltid kunna finnas kvar i mitt liv.

 23. Martina 12 september, 2018 on 09:40 Svara

  Och en sak till förresten. Tänk på faddrarnas personligheter, hur viktigt kommer ert barn vara i deras liv? Jag har inga egna barn och skulle bli jätteglad om jag fick vara någons fadder. Jag skulle verkligen ta chansen då att se till att bli en viktig del i det barnets liv. Ni väljer inte för att glädja den eventuella faddern, välj den som kommer ge barnet mest trygghet, kärlek och det lilla extra.

 24. Josefine 12 september, 2018 on 19:07 Svara

  Kände likadant, kunde inte välja bland mina och sambons vänner. Här löste vi det så enkelt som att vi valde min bror och svägerska 🙊 Ännu enklare blev de då både jag och sambon ”bara” har varsitt syskon 😂 De är faddrar åt båda våra barn 😊

 25. Zandra 17 september, 2018 on 18:13 Svara

  Jag kunde inte välja bland mina tre närmaste tjej vänner så alla tre blev gudmödrar och min bästa kill vän han blev gudfar 😊 Jag gillar att skapa mina egna saker så att ha en gud mornoch en gudfar som alla andra det behövs inte va så . Min dotter har tre underbara gudmödrar och en gudfar 😊

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna