VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Det absolut svåraste med spädbarn

Jag måste säga att för mig är det absolut svåraste maten. Jag gråter när jag ammar, jag får en känsla av ångest (alla hormoner). Jag blir frustrerad om han inte vill ha. Sitter vi i bilen och är påväg hem så får jag en klump i magen av att veta att han snart ska amma.

Det håller inte. Jag vet att det blir bättre om ca 2 veckor. Men jag vill inte sitta och gråta och känna ångest i 2 veckor till. Så jag har bestämt att jag ska pumpa och amma. Alltså blanda lite. Jag tror att det är de bästa för mig, så jag tänker testa.

Någon mer som gjorde så och hur gick det för er?

Jag har köpt Mendela-pumpen som är elektrisk på babyland, så ska testa den, har hört att den är bra. Den har för övrigt rea nu, så om någon är sugen på den så passa på. Ni hittar den HÄR

Kram


Annons

Kommentarer


 1. Karin 5 september, 2018 on 16:14 Svara

  Tips! Vi började med napp när vår dotter var 13 dagar. Då “nöjessuger” han inte på dig vilket leder till att du känner dig lite friare och inte lika stressad. Stor kram!

  • Karin 5 september, 2018 on 16:17 Svara

   ( Vill tillägga att vi först rådfrågade vår BVC-sköterska och hon såg inga problem med det eftersom lilltjejen redan hade ökat i vikt.)

   • Frida 5 september, 2018 on 18:53 Svara

    Jag vill inte vara oförskämd men BVC har sällan koll på begrepp som tuttförvirring. Att de ammar så mkt i början är inget nöje. Det är för att öka produktionen och napp har en negativ effekt ibland när amningen inte är etablerad. Prata hellre med hjälpmammorna på amningshjälpen💕 Många som vill amma blir så ledsna när mjölken sinar och ofta beror det på att produktionen har hämmats från start pga att man blir informerad om att bebisar nöjessuger och därför ska ha napp ist. Hoppas ingen tar illa upp.

    • Karin 5 september, 2018 on 19:46 Svara

     Jag tar absolut inte illa upp :) Förstår precis vad du menar, därav att vi valde att vänta med napp tills hon var två veckor. Jag ville så gärna att amningen skulle fungera och minimera risken för s.k tuttförvirring. BVC tyckte att viktuppgången och amningen såg bra ut därför var det grönt ljus gällande napp. Men din bebis är ju bara en vecka Ellinor, så det kanske är klokt att vänta lite till med både napp och flaska. Men självklart bestämmer du själv :) Att kontakta amningshjälp var ju ett bra tips! De har väl en bra grupp på Facebook?

     Håller tummarna för att allt känns bättre snart! Vi mammor är fantastiska <3

 2. Nathalie 5 september, 2018 on 16:35 Svara

  Hoppas det blir bättre för dig <3 Jag tror inte att det är helt ovanligt att det känns så som du beskriver <3

 3. Ulrika 5 september, 2018 on 18:28 Svara

  Hej

  Jag är mamma till 3 vuxna barn ( 19,26, 30).
  Jag är barnsjuksköterska och har jobbat med bebisar mycket.
  Ammade själv mina tre barn och älskade det trots att det ibland var jobbigt och man fick aldrig sova kändes det som.
  Om jag får ge dig ett jättebra tips till onda/såriga bröstvårtor så är det att det allra viktigaste är hur bebisen suger tag om bröstvårtan.
  Om de inte har ”hela ” inne i munnen så skaver det och kan göra väldigt ont.
  Så försök hålla en av barnets arm bakom din rygg och lägg honom nästan mage mot mage för att få bra grepp.
  Hjälp till att få in bröstvårtan i munnen.
  Hoppas att det löser sig för dig och du har mindre ont.
  Han är så söt er lilla pokje!

  • ellinorbjurstrom 5 september, 2018 on 19:06 Svara

   Tack för tipset! Jag försöker verkligen men något går inte rätt. Men jag ska fortsätta kämpa för amningen. Behöver bara ha pump som stöd ❤

   • Ulrika 5 september, 2018 on 22:22 Svara

    Hej igen
    Ingen mamma ska behöva känna sig dålig eller misslyckad över att hon väljer att sluta amma och börjar med ersättning!
    En glad ,utvilad mamma är en mycket bättre mammaän en som kämpar o mår dåligt.
    Det finns inget rätt eller fel💕

 4. Frida 5 september, 2018 on 18:59 Svara

  Hjälp. Har kommenterat på tre inlägg här idag🙈 Men det här är första mammabloggen jag finner trevlig att läsa. Jag pumpade och ammade! Det funkade en stund men sedan orkade jag inte pumpa. Vill tipsa dig om DMER. Det kallas den ångesten många kvinnor upplever vid amning och den går inte alltid över. Många mammor tvingar sog till att amma och mår så dåligt utan att förstå varför. Om pumpningen funkar för dig så kör på💕 Alla släpper inte till pump och det är helt normalt och vanligt. Det kräver övning. Så ha tålamod. Vissa pumpar så mkt mjölk att man kan donera till neonatalen. Det finns även en risk för tuttförvirring dvs att bebisen vänjer sig vid flaskan och föredrar den. Om man verkligen vill amma så bör man undvika flaska sägs det men det är långt ifrån lika för alla. Det funkade med både och här. Huvudsaken är att du mår bra och inte tvingar dig till något. Modersmjölksersättning är mat det med och ger bebisen massa bra energi också😊

  • ellinorbjurstrom 5 september, 2018 on 19:09 Svara

   Ja jag får testa mig fram och se vad som passar oss. Jag ska uppdatera er hur det går! 😍 kul att du gillar min blogg och jag blir bara super glad att ni kommenterar och engagerar er 😍

 5. Sandra 5 september, 2018 on 20:44 Svara

  Mitt bästa val, för mig och en glad bebis var att sluta amma efter en månad. Det var nog det bästa beslutet då jag fick ångest inför varje amning, trivdes inte helt med det och tyckte det var bökigt. Så pumpade och gav flaska en månad tills vi började helt med ersättning. Detta gjorde att jag mådde bra, och då mår barnet bra. Vem som helst kan mata och du kan göra annat. En annan fördel är att se blir nöjda, och får i sig rätt mängd och sover hela nätter :)

 6. Emma 5 september, 2018 on 21:06 Svara

  Det är faktiskt en käftsmäll att få barn!
  Även om man är på moln och lycklig så är det så klart en stor omställning.
  Du ska lära känna en helt ny liten människa som dessutom inte kan prata och är ett beroende av just er för att överleva. Helt galet när man tänker efter!
  För mig var det sömnen som gav mig ångest. Jag fick smått panik på kvällen över att veta att jag snart skulle upp igen och amma och det skulle fortsätta så varannan timme hela natten.
  Vissa nätter värre än andra men man kommer in i det och tillslut är det en del av vardagen och man reflektera inte tillslut.
  Jag gav amningen en chans ca 6 veckor med mitt första barn sen gav jag upp.
  Med mitt andra helammade jag fram till 7 månader. Så ett flaskbarn och ett bröstbarn och båda är lika friska och goa 😊
  Så länge du mår bra mår också bebis bra så gör det som känns bäst.
  Finns inga rätt och fel och ingen känner er lilla kille så väl som ni gör.
  Lycka till!

 7. Kajsa 5 september, 2018 on 21:19 Svara

  Hej! Jag har hört att det finns något som heter d-mer, amningsångest. Läs på om det om det inte blir bättre. Gå gärna med i amningshjälpens facebookgrupp, har hjälpt mig mycket. /mamma till tre, en flaskbebis och två ammade

 8. Lin 5 september, 2018 on 21:42 Svara

  Hej Ellinor!

  Jag upplevde detsamma med mitt första barn. Ångesten var fruktansvärd. På senare år har det börjat komma forskning om att hormonerna, de som får oss att må bra, dippar kraftigt i samband med bebisens första snuttningar. Vissa känner av hormondippen i form av ångest. Så den är very real!

  Ett tips är att hyra en monsterpump på sjukhuset. De är otroligt effektiva.

  Jag gav upp amningen och pumpade 100%. Stod inte ut med ångesten. Mitt andra barn har fått ersättning från start. Aldrig att jag går tillbaka till den där djupa gropen av ångest och smärta som amningen var för mig.

  Hoppas du hittar ett sätt som funkar för er alla! Mamma är också värd att må bra!!

 9. Marie 5 september, 2018 on 21:43 Svara

  Vill bara lämna en stor kram och mina bästa tips:
  -Hitta någon från Amningshjälpen som kan titta när du ammar, för mig var problemet att sonen inte hamnade vågrät utan liksom hängde lite i bröstet. Prova amningskudde eller att liggamma och se om det ger bättre vinkel.
  -Köp en amningsnapp(?) är ett silikonskydd man sätter över bröstvårtan vid amning som minskar smärtan. Det var min räddning typ andra veckan när det var som värst!
  -Smörj bröstvårtorna med bröstmjölk eller speciell salva för att hjälpa läkningen av såren.

  Till sist, framför allt annat, pumpa eller ge ersättning för att få avlastning, man får skita i att amma och flaskmata om man vill det är inget nederlag eller misslyckande.
  Glad mamma = glad bebis!
  Se till att få en stund av något som ger dig energi, promenad, en fika med en kompis eller bara en stund ifred.. Förlossningsdepression är väldigt vanligt och inte alls kul :(

 10. DD 5 september, 2018 on 21:45 Svara

  Hej! Jag vill bara säga att du ska göra som du känner med amning. Jag fick barn vid 24 (är 30 idag), fick en hemsk förlossningsdepression som började redan på BB. Tre veckor efter min underbara dotters födelse gav jag upp, jag gav upp amningen för att psyket var i så dåligt skick, jag blev inlagd och var sålunda tvungen att sluta amma (men det var det som behövdes!) för det gav mig bara dåligt mående, kan inte förklara riktigt. När jag kom hem igen efter två veckor (med ett fantastiskt stöd från min sambo under frånvaron) så började jag så sakteliga med ersättning (hon hade ju fått det när jag var inlagd). Sakta återhämtade jag mig och kunde njuta av mitt barn, jag gav henne ersättning och hon växte så det knakade. Idag är hon en vacker, sprallig femåring som jag älskar mest av allt på denna jord. Så ta hand om er, alla nyblivna mammor, världen är full av press och prestationsångest men det är inte världens undergång att inte amma. Kram

 11. Jenn 5 september, 2018 on 22:13 Svara

  Med mitt första barn drabbades jag av ordentlig ”baby-blues”, trodde att det höll på att övergå i en depression. Nu i efterhand förstår jag att ca 80% av den där deppen, gråten och ångesten var kopplad till amningen. (Började redan på BB, fick ligga kvar i 3 dagar för personalen ville helst inte släppa hem en innan amningen kommit igång och herregud vad jag kände mig pressad, kände mig så värdelös) När min son var 1vecka gav jag bara fan i det.
  Ammade jag inte så hade jag ångest för att det snart var dags (det och pumpade). Tog 30sek duschar för jag kunde inte koppla av, konstant stressad. Dessutom hade jag ingen koll på hur mycket han åt osv osv.. (har stort kontrollbehov)
  Nej, började med ersättning efter en vecka som sagt och ångrar inte det en sekund. Jag kunde dela lika med pappan, han var alltid mätt och belåten (sov hela nätter innan han var 2 månader)
  Känner att jag svamlar iväg här, det jag vill komma till är att DU ska göra det som är BÄST för dig. Du måste inte amma om du inte vill, skit i vad alla andra tycker och tänker, det är ditt val. (Jag tyckte själv att det värsta med att ge upp amningen var vad alla andra ”mammapoliser” skulle tycka och tänka, och man är väldigt skör som nybliven mamma)
  Man är absolut inte en sämre mamma för att man inte vill/kan amma. Och ersättningen som finns idag är så bra.
  Fick syskon för 3 månader sen och jag bestämde mig redan innan han kom att jag inte ville amma, denna gången ville jag njuta av min bebis istället för att gråta och känna ångest. Och det har jag verkligen gjort :)
  Glad mamma = glad bebis

  Lycka till, och glöm inte att du är den bästa mamman till ert barn <3

 12. J 5 september, 2018 on 22:20 Svara

  Jag fick i början lyckokänslor så fort jag ammade men efter ett par månader så byttes det mot ångest. Jag läste om det och du är inte ensam, det heter något speciellt så googla på ångest+amning. Jag slutade helt enkelt amma när jag började få ångest så om du känner så, så gör det. Du är också viktig.

 13. Jannike 5 september, 2018 on 23:35 Svara

  Jag ammade med amningsnapp i 8 månader. Första veckan hemma grät jag och hade så ont så jag ville ge upp och där kom också ångesten! Ingen på BB hade berättat om amningsnapp men min mamma köpte det till mig och det var en sådan befrielse! Ammade utan smärta och ångest i 8 månader och det blev ett naturligt avslut då hon började äta mer fast föda :) Om du vill amma så prova amningsnapp.

 14. Hanna 6 september, 2018 on 05:42 Svara

  Födde själv barn för 6 veckor sedan och hade stora problem med amningen. Sonen kunde inte greppa bröstet och åt inte! Fick i dagar var tredje timme först försöka amma, sedan sondmata honom och sedan pumpa. Vilket gav ca 1 timmes vila mellan gångerna då jag kunde få försöka sova. Efter flera dagar utan vidare resultat så var jag knäckt. Kräktes av sömnbrist och grät konstant. Klarade nästan inte av att se på eller röra sonen då allt kändes som en plåga, fick ju aldrig tid att bara gosa och älska honom! Allt var bara amning, amning, amning. Valde till slut att gå över till att flaskmata med ersättning och nu kan jag sitta med min älskade son i soffan i lugn och ro och inte känna något annat än kärlek :)
  Kom ihåg; amning är bra, men inte till varje pris!
  Ett tips till att hjälpa amningen i början är att använda mellanlägg, var det enda som fick sonen att ens lite ta tag i bröstet.

 15. Daniela 6 september, 2018 on 06:55 Svara

  Hej!
  Har precis börjat följa dig och tycker att du verkar vara en toppentjej! Vill bara säga att du inte ska pressa dig själv för hårt med amningen ❤ När jag fick mitt första barn hade jag den där ångesten vid amning men jag tvingade mig själv att helamma 4 månader och delamma i 8 månader. Såhär i efterhand så förstörde det typ hela min föräldraledighet, det blev något negativt och kravfyllt med amningen och jag ville inte amma bland folk så blev väldigt isolerad. När jag började ge flaska istället blev allt sååå mycket lättare och både jag och sonen gladare och fick fina matstunder.

  Man får ge upp. Det är viktigare att du mår bra och att du kan lägga energi på att knyta än till bebis och komma in i din nya roll som förälder, för det är en enorm omställning ❤

  Kan tillägga att trots allt kaos med sonen med amningsångest, amningsnapp osv. så gick det bra med mitt andra barn. Då var jag beredd på att sluta ifall jag tyckte der blev ångest med amningen, men hon ammade problemfritt från att hon kom upp på mitt bröst efter förlossningen och hon slutade amma av sig själv vid 6 månader. Upplevelserna är som natt och dag med andra ord.

  Låt det inte ta din energi, känn efter hur du vill göra och gör så! För de flesta går ångesten absolut över när man ammat ett tag, men pallar man inte att ”härda ut” tycker jag inte man ska tvinga sig, det är nog svårt att vara nybliven mamma som det är.

 16. Moa 6 september, 2018 on 06:59 Svara

  Jag ammade med amningsnapp med båda barnen. Jag har platta bröstvårtor, så de kunde inte få grepp utan den. Men jag kan vara helt ärlig. Jag gillade aldrig att amma, det skapade mer ångest hos mig än lyckokänslor. När det gick felfritt var det supermysigt, men majoriteten av gångerna gjorde det ont eller så kunde jag inte äta i stort sett nåt utan att barnen fick ont i magen. Så jag slutade amma vid 3 respektive 4 månader och började då med ersättning. Trappade ner ca 1 månad. Jag går efter devisen ”happy mum – happy baby” och mina barn mår superbra :)

 17. Anna 6 september, 2018 on 07:53 Svara

  Jätte bra beslut Ellinor!!!👍
  Ge inte upp innan 3 veckor där brukar det vända för de flesta, om du orkar!
  Sen tar det ca 7-8 veckor innan man känner att man har koll på maten/amning o bebisen. Hittat rutiner, lärt känns bebisen, trygg. 💕 Så har jag känt med alla mina fyra barn!
  //Anna

 18. Elin 6 september, 2018 on 09:41 Svara

  Jag kände precis som du. Gråt- och ångestfest när det skulle ammas, och köpte snart en elektrisk mendela-pump. Den i sig var bra, men min mjölk ville inte rinna till då :/ jag testade att hålla i min son och titta på bilder av min son samtidigt som jag pumpade, men det gav aldrig med sig riktigt. Vi fick börja med ersättning och det fungerade bra. Happy mom – happy son – happy family. Lycka till!

 19. Sara 6 september, 2018 on 09:52 Svara

  Vad duktig du är!
  Jag gjorde samma sak, och när han skulle få flaskan istället för bröstet så fick pappan ge och det har dem båda uppskattat väldigt mycket, det blev en mysig stund för dem båda.
  All kärlek 💗

 20. Lina 6 september, 2018 on 09:55 Svara

  Har en 13 dagars bebis och hade det verkligen TUFF första tre dagarna, fick tips om att dricka SUPER MALT (havre) som får mjölken o rinna till och det gjorde den samma kväll.. (nu behöver man inte tro på det) men amningen slutade
  Vara jobbig. Ett tips bara om du skulle vilja check it out. Lycka till!ö

 21. Michelle 6 september, 2018 on 21:27 Svara

  Skriver dom ja skrivit tidigare jag ångrar att ja plåga mig själv så länge med amningen närma mådde dåligt av de..börja pumpa men de blev jobbigt sen börja jag ge lite ersättning å då ville tösen knappt ha bröstet igen sen..sluta amma bu vid 3 mån😀 gladare mamma gladare bebis😀 låt inte andra klanka på dig för va du gör å inte gör😲ditt å din bebis välmående först

 22. Caroline 7 september, 2018 on 19:59 Svara

  Exakt dom känslorna du har just nu till amning hade jag med mitt första barn. Jag grät och hade sådan ångest över att ge henne mat! Så när vi var på återbesök på BB så pratade jag om dessa känslor. Då valde jag att avsluta amningen helt och gå över på ersättning! Det bästa valet jag gjort! Sådan lycka för mig att må bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna