VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Efter förlossningen

Efter förlossningen – JAG.

Bristningar i underlivet.
Jag fick två bristningar. Varav en var en grad 2 (den normalaste som jag förstod det). Sydde 3 stygn om jag minns rätt, haha, var ganska borta på lustgas.
Det kändes inte när bristniningen skedde och det kändes inte att sy, det var mer obehagligt för att man visste vad som skedde liksom.
Många säger att det gör ont att kissa när man har sytt. Jag har inte kännt av det alls. För mig gör det inte ont, men man måste vara försiktig när man torkar sig och man känner då att man är öm och svullen.
Jag trodde att det skulle göra väldigt ont att sitta när man sytt, självklart känns det, men det gör inte ont.
Det sägs vara ca 2 veckor innan det är normalt igen.

Eftervärkar.
Jag ska vara ärlig och säga att jag inte riktigt vet vad som räknas som en eftervärk. Men jag antar att det är värkarna som man får när livmodern drar ihop sig. Det gör ärligt ganska ont, det är en svidande känsla. Det gör som mest ont när du ammar. Sen kommer det som i vågor lite då och då under dagen. Man får tänka på att det är en positiv smärta. Det är absolut inte så att du vill gråta av smärta, det är som lite mensvärk.

Svanskotan och bäckenbenet.
Jag hade problem med mitt bäcken både innan, under och nu efter förlossningen. Shit vad ont det gjorde. Jag har även problem med bäcken och svanskotan nu efter. Det är inte alla som får problem med det här, men jag är en av dom. Läkaren sa att det tom kan vara så tufft att svanskotan bryts vid födsel. Aj aj aj säger jag bara. Jag har inte brutit någon svanskotan men jag har ont ändå.
Det gör ont när jag går, reser mig, sätter mig eller om jag ligger på ett sätt för länge. Japp det suger. Kan vara så här i några veckor. Det blir nog bra snart!

Amning.
Amningen i sig går väldigt bra, jag har inga problem med att få ut mjölk och lillen äter som han ska. Det är så skönt att dom bitarna går toppen. Men nu ska jag inte romantisera det här. Jag har flertal gånger gråtit av smärta första minuten han ska suga. Jag tror att jag fått sår på ena vårtan. Det ser ut som små små vattenblåsor ungefär. Det gör ont i vårtorna så fort något kommer åt. Jag antar att det bara är att bita ihop och vänta På att det går över. Jag vill ju så himla gärna amma. Jag kommer inte ge upp i första taget.

Moderkakan.
Min moderkaka ville ju inte släppa av sig själv. Så sköterskorna var tvungna att trycka på magen så att den lossnade.
Inte kul. Forsade massa blod. De vägde och jag hade förlorat 1 liter blod. Nu i efterhand så är magen öm där de tryckte. Det gör bara ont om någon kommer åt samma ställe. Som typ Frankie råkade hoppa rakt på magen, aj aj aj. Men det gick över ganska fort.

Jag har inte kunnat gå på toa än, och göra nummer 2. Men läkaren sa att det är vanligt. Så vi får se om det kommer snart 😁. Haha. Det var dom sakerna som jag kunde komma på. Ni får gärna ställa frågor om ni vill. Jag är som en öppen bok och tycker bara att det är kul att dela med mig.

.love!


Annons

Kommentarer


 1. Sara 2 september, 2018 on 11:12 Svara

  Hej Ellinor!
  Grattis till er vackra son och bra kämpat ☺️ Jag vill bara tipsa om en ”amningsnapp” som man sätter på bröstvårtan, den är kanon! Det finns på Apotek att köpa. Jag fick också blödande sår och grät vid amning, men med hjälp av denna ”napp” kunde vi fortsätta amningen och det kändes bra och mysigt igen.
  Varmt lycka till!

  • ellinorbjurstrom 2 september, 2018 on 12:50 Svara

   Tack för tipset! Skönt att höra att den har hjälpt er att fortsätta amma. Jag ska helt klart testa den! 😍

   • Matilda 2 september, 2018 on 12:58 Svara

    Hej! Försök att stå ut! Vårtan är inte van vid friktionen. Det går över men gör fruktansvärt ont första dagarna. Var hela tiden noga med att han har stort grepp om bröstet (alltså även större delen av vårtgården i munnen). Det finns bedövande pads att lägga på en stund innan amning så den värsta smärtan försvinner. Purelan är en salva som också är jättebra. Den behöver inte sköljas bort heller utan de gör inget om bebisen får det i munnen.
    Amningsnappen som tipsades om ovan bör du dock undvika så långt det går. Den gör att bebisen måste suga hårdare för att få ut mjölk och mjölken kommer saktare. Det gör att många somnar av trötthet innan de ätit ordentligt vilket leder till dålig viktuppgång och minskad produktion.

    Har du fått mjölkstas än? Om inte så lär du få det snart. Här har du bra tips inför det:
    http://www.babybaby.se/2016/02/mjolkstas/

    • ellinorbjurstrom 2 september, 2018 on 13:03 Svara

     Tack Matilda för den informationen. Jag får ta en tur till apoteket idag helt enkelt. Jag tycker att jag får honom att ta så mycket av vårtan som han kan. Men det är möjligt att ”jag gör fel” och att man kan få honom att ta större grepp ❤
     Kram

     • Matilda 2 september, 2018 on 18:22

      Jag hoppas det blir bättre! Även amningshjälpen rekommenderar att skippa amningsnappen då den tyvärr kan förstöra hela amningen (barnet blir ”beroende” av den men lyckas inte få i sig tillräckligt med mjölk med den så du tvingas ge flaska). Så prova först med bedövande kompresser och purelan! Första dagarna gör som sagt fruktansvärt ont, även om barnet har ett bra tag. Försök stå ut utan amningsnappen, det kommer vara det om du lyckas slippa den!

   • Sofia 2 september, 2018 on 19:11 Svara

    Jag tänkte tipsa om samma! Jag har tom fått ärr på vårtan för att de blev så såriga i början! Inte roligt! Blödde och grät. Men det hjälper mycket att få vila vårtan ett tag så det läker! Då blir bebis bättre med tiden och vårtorna mer vana! Sen kan ett tips vara att låta bebisen börja äta på det osåriga bröstet (för i början suger de intensivare) lycka till! Hoopas att du får njuta av amningen!

   • Sara 2 september, 2018 on 20:21 Svara

    Jag ser att folk har ”varnat” dig för amningsnappen..
    OM du väljer amningsnappen så kan du själv göra extra hål i den med hjälp av en synål, det gjorde jag till min son och han blev väldigt mätt och nöjd ☺️
    Det är alltid ett hett diskussionsämne och många ”vet vad som är bäst”.. Men vet du vad, det är du själv som vet vad som är bäst för er!
    Så heja er och lycka till 💚

 2. Elin 2 september, 2018 on 12:50 Svara

  Vilket bra inlägg! Kan varmt rekommendera amningsnapp för såriga bröstvårtor! Jag ammande min tös i 9 månader varav hon bet sår på ena bröstet när hon var 7mån. Fick pumpa och använda amningsnapp dom få ggr jag ammande på det såriga bröstet ca 5 dagar tills det läkt men det är en fruktansvärt smärta att amma på ett sårigt bröst. Kram och lycka till, han är så fin ☺️

  • ellinorbjurstrom 2 september, 2018 on 13:01 Svara

   Tack för tipset! Ja det får nog bli amningsnapp och hoppas att det hjälper. Man kan ju inte sitta och gråta varje gång liksom.

   Kram! ❤

   • Ellie 3 september, 2018 on 08:41 Svara

    Jag fick testa amningsnapp pga bebbe hade för dåligt tag, utan den hade jag förmodligen gett upp amningen. Vi försökte utan och till sist kom en sköterska och sa att vi kanske ska testa amningsnapp. Med den så började vikten vända och lillan kan nu suga. Hellre det än ingen amning alls, så testa om du vill, det kan vara räddningen för amningen. Sen kan man försöka sluta längre fram, inte säkert att det går men bättre amma med napp än ingen amning skulle jag säga om man vill amma.

    Lycka till!

 3. Lovisa 2 september, 2018 on 13:06 Svara

  Vill sååå gärna läsa en förlossningsberättelse!! ❤️

 4. Carolina 2 september, 2018 on 13:07 Svara

  Hejhej!
  Stooort grattis till er fina son! Grymt kämpat! Visst är Bebisbubblan det mysigaste som finns trots smärta😍 tipsar med om amningsnapp! Det blev vår räddning då jag med fick blåsor och grinade av smärta vid varje försök👍
  Hoppas det blir bättre för dig!

 5. Johanna 2 september, 2018 on 13:26 Svara

  Jag grät också i början. SATAN vad ont det gjorde. Hälen det gick över efter ett par veckor för mig 😬

  Ang. Nr 2… tog ganska många dagar för mig innan magen kom igång. En kompis till mig rekommenderade microlax!

 6. Linnea 2 september, 2018 on 13:41 Svara

  Ett tips till såriga bröstvårtor är medelas creme som finns på apoteket. Den räddade mig i början! 🙏🏻👌🏻

 7. Linda 2 september, 2018 on 13:43 Svara

  Stort Grattis er er fina son!
  Såg att fler rekommenderat amningsnapp. Tänkte oxå göra de 😁👍
  Har tre barn och använde inte napp vid första barnet men gav upp amningen efter tre veckor. Gjorde så fasansfullt ont och blödde och hon vart inte nöjd.
  Med de andra två tog jag till amningsnapp snabbt när jag märkte att de gjorde ont och ammade sen utan problem 6månader med båda två.

  Jag jobbar inom förlossningsvården och har gått en del amningsutbildningar.
  Man får ofta höra av den äldre generationen att amningsnapp minskar mjölkproduktionen osv. Men strunta i de om du hör dessa varningar. Bättre att amma MED napp än att sluta hela när man gärna vill amma. Vi mammor drabbad ofta av dåligt samvete när vi slutar amma Särskilt om man ger upp för man inte får till de. Man känner skuldkänslor att man inte kan amma sitt barn osv. Då är det hundra gånger bättre att amma med napp och slippa dras med sådana känslor som är helt normalt när man är nybliven mamma ❤️

  Lycka till!

  • Matilda 2 september, 2018 on 18:26 Svara

   Vadå äldre generationen? :) även amningshjälpen är ”emot” amningsnapp för att de gör det svårare för bebisen att få ut mjölk (ger dålig viktuppgång, minskad mjölkmängd och ökad risk för mjölkstockning).
   Absolut att man ska prova den om man provat allt annat och der inte funkar ändå. Men såhär i början gör det ju ont för alla ❤ det är värt att kämpa sig igenom första dagarna så man slipper dras med nappen sen i flera månader

   • Sofia 2 september, 2018 on 19:15 Svara

    Fast det är skillnad på att det gör ont och att man blöder och har sår! Jag använde amningsnapp så att vårtorna fick vila och läka och sen körde jag utan! Det var inga problem alls!

 8. Rina 2 september, 2018 on 13:43 Svara

  Angående amingen så är det jättebra att lufta bröstvårtorna så ofta som möjligt. Även pumpa ut bröstmjölk på dom och låta självtorka. Jag hade svinont till och från i ca 4månader, hade också fått stort sår(som inte blödde). Det som fick såret att läka var bröstmjölk,lufta och amma från båda brösten så man inte behövde amma så ofta. Bröstmjölken är även bra ifall bebis fått sår eller liknande, dutta på ofta. ♡

 9. Frida 2 september, 2018 on 13:45 Svara

  Och jag rekommenderar dig till att absolut inte köpa en amningsnapp om du verkligen vill amma. Det är sååå många som fastnar med nappen sen pga att bebis inte längre vet hur man ska amma normalt. Samt att friktionen från nappen kan förbätta blåsorna och även orsaka svamp. Friktionen kommer att gå över av sig självt jag lovar. Be om mams kompresser från apoteket eller purelan salva. Ha en kompress i bhn så fort han inte snuttar. De är så bra! Plus att man får amma utan att tvätta av sig. Gå även med i amningshjälpen på facebook. Där finns utbildade hjälpmammor som är experter på just amning. Lycka till🌸

  • Frida 2 september, 2018 on 13:47 Svara

   Förvärra ska det stå. Inte förbättra.

 10. Penny 2 september, 2018 on 13:46 Svara

  Åk in och få en erfaren barnmorska som tittar på när du ammar. Det hjälpte mig massor och efter det hade jag aldrig mer sår. Ett bra tips hon gav var att trycka ned hans haka lite när han ammade för då gick han in mer av bröstvårtan i munnen. Samt att om det gjorde ont. Ta ur bröstvårtan ur hans mun och låt han ta ett nytt grepp. Det ska inte behöva göra ont! Hoppas det blir bättre snart.

 11. Anna 2 september, 2018 on 13:55 Svara

  Hej och grattis till den lilla sötnosen!

  Jag är BVC sjuksköterska och mitt tippa för amningen är att se till att han fåt ”hela” bröstvårtan/vårtgården i munnen. Kläm själv ihop och för in så han greppar hela bröstvårtan och del av vårtgården så känns det mycket mindre. Lufta bröstet med o smörj in med bröstmjölk så löner det snabbare.

  Lycka till 💕

 12. Andrea 2 september, 2018 on 13:57 Svara

  Hej!
  Jag födde min son i mars och ammar fortfarande,tog 3 veckor innan precis all smärta var över och idag är jag så glad att jag tog mig igenom det trots gråt,sår,blod och smärta. Man får ta varje amning för vad det är gör det blir bättre vilket man inte tror där och då. Men med en vilja av stål så går det. Och av att följt sig sen du klev in i top model så är det den bild jag fått utav dig,målmedveten,stark och omtänksam. Du klarar det om du vill!

  Jag önskar dig all lycka till och att få bli förälder är magiskt! 🌸

 13. Alexandra grsnlund 2 september, 2018 on 14:16 Svara

  Hejsan vill bara tipsa dig Ellinor om att köpa bröst kompresser på apoteket det är räddningen om det gör ont i nipplarna., verkligen att rekommendera så kan du koppla av och kanske det går lättare ❤ dom heter MULTI-MAM kompresser
  Du är bäst kram lexie

 14. Ella 2 september, 2018 on 14:50 Svara

  Hej :) grattis till ert lilla pojk 😀 jag jobbar på en neonatal avdelning och rekommenderar starkt att köpa salva på bröstvårtorna, medela har en jättebra som är naturlig och som man inte behöver torka bort när han ammar. Försök att se till att han får in hela bröstvårtan så han inte suger snett, brukar vara då som såren kommer (jag vet att det är lättare sagt än gjort, och du har säkert hört allt detta innan) men kämpa på med amningen, min erfarenhet från avdelningen är att det blir bättre men det kan ta upp till ett par veckor :) puss på er!

 15. Isabelle 2 september, 2018 on 15:13 Svara

  Älskar att läsa förlossningsberättelser 😍 skönt att det i det stora hela har gått bra ❤️ Ser att du fått tips om purelan salva, jättebra! Å så slipper man torka av innan amning… jag fick aldrig ihop det med amningsnapp men vet många som fått hjälp av den… 😊 stort stort grattis till fina bebisen 😍❤️

 16. Sara 2 september, 2018 on 15:20 Svara

  Hej!
  Jag följt dig sedan du var med i Top Model och fick själv barn för ungefär 3 månader sedan! Ville bara tipsa om en kräm som heter Purelan som jag använde mot mina såriga och blödande bröstvårtor. På bara några få dagar hade de läkt igen. Köpte även Mam kompressorer, även de var toppen!
  Hoppas ni njuter av tiden med er fina son :-)

  • Marlene 2 september, 2018 on 20:26 Svara

   Håller med om att både krämen och kompresseena är väldigt bra och att lufta mycket. Kan göra sjukt ont och vara väldigt intensivt att amma i början men funkar det så blir det enklare och väldigt smidigt sen. Jag har helammat alla mina fem barn, vissa har varit smidigare än den andra😊 Lycka till❤️

 17. Malin 2 september, 2018 on 16:03 Svara

  Ett tips är att göra nummer 2 så fort som möjligt, ju längre du väntar desto mer läskigt kommer det bli!! Jag använde en bedövningskräm som är till för typ hemorrojder tror jag 😆 men den funkade kanon och kändes inte alls när jag var på toa 😬 första barnet väntade jag 4 veckor för jag vågade inte, blev såklart förstoppad och fick ta massa mediciner för att magen skulle komma igång, det var hemskt! Andra barnet var då jag använde salvan och gick på toa 2 dagar efter att han var född, bästa jag gjort för då försvann den rädslan direkt 😬 förlåt om jag var lite väl öppen här haha!

  • ellinorbjurstrom 2 september, 2018 on 16:06 Svara

   Haha älskar att du var så öppen! Man behöver tips även om det. Jag är inte rädd för att göra nummer 2. Men det är bara de att jag inte känner att jag behöver, känner mig inte nödig. Har tagit tabletter i 2 dagar nu som jag fick på förlossningen men dom har inte heller hjälpt. Äsh. Hoppas även de kommer igång snart ❤❤

 18. Jennie 2 september, 2018 on 17:04 Svara

  Hej!

  Pröva smörj med purelan och går det inte över så pröva med amningsnappar. Jag lät de gå för långt så jag har ärr på bröstvårtan pga. att det blev så djupt sår. Sen fick jag in bakterier pga. Det och fick till slut en bröstböld och det är INTE roligt… All lycka till :)!

 19. Therese 2 september, 2018 on 17:18 Svara

  Hej och grattis till er pojk 👶🏻
  En liten fråga vad har er pojke för stl på kläderna nu?💙

 20. Maria 2 september, 2018 on 17:49 Svara

  Stort grattis till er fina son. Jag undrar hur det känns att få lustgas. Blir man mycket påverkad. Eller snurrar det bara runt. ? Kramar.

 21. Carro 2 september, 2018 on 18:00 Svara

  Stort grattis till en fin pojke! :) ni kommer bli dom bästa föräldrarna till eran son! Hur lång va han och vad vägde han när han föddes? *nyfiken* 😉 kram!

 22. C 2 september, 2018 on 18:29 Svara

  Amningshjälpens slutna grupp på fb var guld värd för mej under mina amningsproblem. Det kan jag rekommendera!
  Det tips jag kan ge är att försöka pilla ned bebis underläpp lite när han ska äta. Funkade för oss och då fick han jättebra grepp!

 23. Anne 2 september, 2018 on 18:51 Svara

  Grattis till bebisen! Jag fick exakt likadant med svanskotan som du beskriver. Min son är nu 4 och en halv månad och tyvärr känner jag fortfarande smärta när jag sitter :/ hade aldrig någonsin hört att man kunde få ont i svanskotan. Men håll ut, det blir bättre men kan ta lång tid. Försök verkligen att avlasta den så mycket som går. När det gäller amning så rekommenderar jag starkt att smörja med purelan. Sen även mendelas uppsamlings kåpor att ha på brösten på dagarna. Gör så att vårtorna inte torkar ut och gör inte alls lika ont när bebisen suger tag :) finns på apoteket. Var mitt bästa köp :)

 24. Kajsa 2 september, 2018 on 19:27 Svara

  Heja dig så grym du är! Tänk att du gått igenom en förlossning och nu har din underbara son!
  Två tips – såg att många rekommenderat purelan. Hjälpte mig jättebra när jag fick sår på bröstvårtorna.
  Angående nummer 2 så var jag också livrädd för det. Men köpte laktulos på apoteket och drack, och det ”smörjer” typ inifrån eller hur man ska förklara det. Funkade superbra! Och blir inte samma sak som tex laxermedel, utan hjälper bara mot förstoppning och gör det enklare att göra nummer 2

 25. Jen 2 september, 2018 on 19:42 Svara

  Finns super bra salvor man också kan amma med spana in dom känns som himlen för bröstvårtorna 😅❤️

 26. Jenny 2 september, 2018 on 19:49 Svara

  Det största grattis till dig och er vackra pojke! Du ser lycklig ut. Fick själv en rejäl smäll på svanskotan nu i april när jag födde vårt andra barn. Det gjorde extremt ont i tre-fyra veckor. Därefter blev det långsamt bättre. Jag åt vanliga värktabletter enligt läkares rekommendation dessa första veckor och vilade mycket och aktivt – låg raklång i sängen i en månad så att inte svanskotan blev belastad. Hoppas det känns bättre i svansen snart. Beträffande amning så finns superbra amningsmottagningar du kan vända dig till, de tittar på dig och din bebis när ni ammar och hjälper er. Amningshjälpen slutna grupp på Facebook är också bra. All omtanke till dig denna omvälvande första tid i det nya livet! Hälsningar Jenny

 27. Jenny 2 september, 2018 on 19:51 Svara

  Det största grattis till dig och er vackra pojke! Du ser lycklig ut. Fick själv en rejäl smäll på svanskotan nu i april när jag födde vårt andra barn. Det gjorde extremt ont i tre-fyra veckor. Därefter blev det långsamt bättre. Jag åt vanliga värktabletter enligt läkares rekommendation dessa första veckor och vilade mycket och aktivt – låg raklång i sängen en månad så att inte svanskotan blev belastad. Hoppas det känns bättre i svansen snart. Beträffande amning så finns superbra amningsmottagningar du kan vända dig till, de tittar på dig och din bebis när ni ammar och hjälper er. All omtanke till dig den här första omvälvande tiden i det nya livet! Hälsningar Jenny

 28. Maria 2 september, 2018 on 19:53 Svara

  Stort grattis till underverket! När det gäller nr 2.. 😂 Ha psylliumfrön eller linfrön i maten och var noga med att dricka mycket så löser det sig automatiskt. När det är dags så kan det vara skönt att ta en blöja och liksom hålla emot mot underlivet och mellangården då det kan kännas obehagligt när man trycker på.

 29. Amanda 2 september, 2018 on 20:00 Svara

  Jag klarade mig inte utan amningsnappen! Mitt första barn fick aldrig något bra grepp om bröstvårtan och fick inte i sig mjölken alls knappt. Blev rekommenderad en napp och det var så enkelt och bekvämt. Använde den från första amningen med barn nummer två. Utsatte mig aldrig för smärtan igen.

 30. Carro 2 september, 2018 on 20:06 Svara

  Grattis till fina sonen!
  Ang amningen så ammade jag i 1 1/2 vecka med sår på bröstvårtorna med min första innan bvc-sköterskan sa att jag skulle prova amningsnapp. Innan stod jag ut och började trycka naglarna i mina örsnibbar för att flytta det onda vilket ledde till att jag hade så ont i öronen oxå. Stå inte ut! Använd amningsnapp för det tar ca 5-7 dagar så har vårtan läkt och då tog jag bort amningsnappen och gick hur bra som helst att amma utan! Nu med min tvåa fick jag sår direkt och då började jag med amningsnappen direkt och såren gick över snabbt och sen kunde jag amma normalt med lite invänjning. Sååååå värt med amningsnapp! Tyckte ingen kräm gjorde nåt positivt alls för såren. Amningsnapp👍 Kräm 👎🏻
  Lycka till!

 31. Isabelle 2 september, 2018 on 20:44 Svara

  Gud vilken bra text! Det är sån info man skulle vilja ha på Mvc, tycker du skriver bra och ärligt om FL :) och kämpa på med amningen om du kan, känns som många ger upp för tidigt ! Har själv två barn och ammat båda, gör så jäkla ont när mjölken rinner till och brösten blir helt spända:/

 32. Amanda 2 september, 2018 on 21:39 Svara

  Tänkt bara ge pepp angående amning! Jag födde för en månad sedan, hade som du blåsor och sår på bröstvårtorna och grät vid varje amning.
  PURELAN!!! Bästa salvan.
  7-10 dagar senare ammar jag utan minsta smärta, såå enkelt och smidigt!

  Supersöt bebis, lycka till!

 33. Alwxandra 2 september, 2018 on 21:40 Svara

  Hej Ellinor!
  Stort grattis till er fina son! Jag väntar själv en son i början av november och är lite orolig inför förlossningen och första tiden efteråt. Detta var befriande att läsa för att det var öppet och ärligt! Trots att jag har flera kompisar som fått barn har jag inte hört någon av dem prata om eftervärkar! Jag skulle gärna vilja läsa din förlossningsberättelse när/om du orkar skriva en sån :)

 34. Emelie 2 september, 2018 on 23:24 Svara

  Grattis till den lille! Jag hade också svinont

 35. Emelie 2 september, 2018 on 23:27 Svara

  Grattis till den lille! Jag hade också svinont i bröstvårtorna i början av amningen, fick sår och blödde.. köpte purelan och tyckte det hjälpte lite åtminstone. Jag var så inställd på att amma så tänkte inte ge upp och efter några dagar så gick det över. Dom måste bara hinna vänja sig vid att någon konstant suger på dom 😂

 36. Madeleine 3 september, 2018 on 01:04 Svara

  Hej! Kul att du delar med dig :)
  Som många andra skriver så rekommenderar jag också purelan. MEN det är viktigt att åtgärda orsaken till såren, som vanligtvis uppstår om barnet har ”fel” tag på bröstvårtan. Typ hela bröstvårtegården ska vara inne i munnen och det ska inte göra ont att amma. Har man för spända bröst (mycket) mjölk är det bra att mjölka ur lite först så barnet lättare får ett bra tag då brösten blir mjukare och då gör det mindre ont också. Det kan också underlätta om man håller bröstet som ett C med handen för att få in större del av bröstet i munnen. Hoppas du förstår vad jag menar! Man kan få mycket hjälp på BVC och BVCsköterskan kan guida dig i amningen, tveka inte att be om hjälp. Lycka till och hoppas att såren snart är ett minne blott :)

 37. Madeleine 3 september, 2018 on 01:06 Svara

  Ska passa på att rekommendera amningshjälpens hemsida också, där många frågor och råd är samlade angående amning :)

 38. Madelen 3 september, 2018 on 08:24 Svara

  Grattis till eran fina pojke!
  Tack för att du delar med dig <3

 39. Angelica 3 september, 2018 on 09:26 Svara

  Grattis till er underbara lilla son😍 Det är hemskt att amma i början men det blir bara bättre och bättre. Om du blir nödig och behöver så på toaletten, tveka inte att gå! Det blir så jobbigt när man bli så otroligt förstoppad😅 Lycka till! Du kommer bli en superbra mamma😊 Lyssna inte på folk som har dumma åsikter utan lyssna på dig själv du vet vad som är bäst för ditt barn!

 40. Catrin 3 september, 2018 on 09:56 Svara

  Hej och stort Grattis till er 💕
  Du skriver att du görna vill amma. Jag rekommenderar dej att gå med i amningshjälpens slutna grupp på fb.
  För mej har den sidan varit till stor hjälp!! Kanske tom ovärderlig o räddningen för min amningstid.
  Så mkt bra tips å alltid snabb hjälp om man behöver!
  Lycka till ☺️

 41. Marika 3 september, 2018 on 13:46 Svara

  Hej, jag har ett litet tips som kan vara värt att prova. Om du tex alltid sitter upp och ammar kan det var värt o prova olika amningsställningar, ex att ligga ner på sidan och amma. På de viset får barnet tag från ett annat håll och kanske får ett bättre tag? Eller iaf att det varieras mer. Ligga ner och amma var min favorit iaf :) Sen kanske du redan fått hjälp med olika ställningar att amma men det var ett tips jag fick när jag hade det tufft med amningen första veckorna. Stort grattis och lycka till i fortsättningen! Kram

 42. Sandra 4 september, 2018 on 02:37 Svara

  Ellinor, från en nybliven mamma till en annan (min son är 3 månader nu): kämpa inte IHJÄL dig med amningen om det gör för ont, eller klamra dig inte fast vid att det ska vara på ett visst sätt. Man kan absolut ge det lite tid, det är ömt i början för de flesta men för vissa är det värre. Jag skrekgrät första veckan vid vissa amningar. Alltså verkligen hulkade och det gjorde så ont att jag ville slita bort barnet från bröstet och lämna honom till pappan och gå ut från huset och aldrig återvända 😂 efter 1,5 vecka började jag använda amningsnapp och det blev SÅ mycket bättre. Vissa barnmorskor säger att man inte ska vänja bebisen vid det för att det kan bli svårt att amma utan sen men det var enda alternativet för att jag skulle kunna fortsätta amma. Ville inte att min son skulle ha en mamma med grov ångest inför varje amning och en mamma som bara grät. Dessutom är det enklare för barnet att få bra grepp om bröstvårtan när hen blir större, då gör det mindre ont och då kan man sluta med amningsnappen (om man nu vill sluta, man kan amma med den hela amningsperioden om man vill). Grattis till din fina son och hoppas att allt blir bra med amningen! Och sen vill jag säga något som jag önskar att nån sa till mig för tre månader sen: allt som är jobbigt blir lättare med tiden. Ju äldre han blir desto enklare blir allt❤️

 43. Jennifer 4 september, 2018 on 08:04 Svara

  Hej Ellinor! Grattis till den lilla killen! ❤ Nu efter snart 5 månader sen min egen förlossning så saknar jag den där första tiden och bebisbubblan. Förutom att tipsa om Purelan som övriga gjort så kan du efter varje amning dessutom smörja lite bröstmjölk på bröstvårtan, låta torka och sen ha på Purelan. Funkade så himla bra för mig och det läkte snabbt.
  Lycka till och njuuuuut!

 44. Patricia 4 september, 2018 on 12:06 Svara

  Stort grattis till lillen!
  Jäkligt bra jobbat!
  Att man kunde skada svanskotan hade jag ALDRIG hört talas om…. Jag bröt den, och det är inte förrän nu när min son är 6 månader som jag kan sitta ner helt och hållet. I 4 månader låg jag ner hela dagarna. Kunde inte sitta, inte ens på en mjuk kudde. Låg ner och åt middag, låg ner och ammade osv. Hoppas ditt blir bättre snart och att hela du & din fina familj mår bra <3

 45. Nathalie 4 september, 2018 on 14:53 Svara

  Kanske någon som tipsat om det redan men köp hem microlax och kör med innan du ska göra nummer 2 så kommer det liksom ut av sig själv haha. Jag använde det i typ tre dagar efter förlossningen och sen var jag inte öm längre så då gick det bra att gå på toa ändå 😊

 46. Bea 4 september, 2018 on 23:01 Svara

  Fick också blåsor på bröstvårtorna och blödde från båda de första veckorna. Fick hjälp med positionen man har när man ammar, att bebisen ska få in hela bröstvårtan långt bak i munnen. Gör det ont när bebisen tar tag får man börja om. Min barnmorska tipsade mig om att med mitt lillfinger frigöra vaccumet som bildas när bebisen börjar suga. Man får då in toppen av lillfingret försiktigt i bebisens mungipa och hjälper bebisen att få ett bättre tag. ”Hamburgargreppet” är något som hjälpt vissa. Det finns hjälp och stöd att få om man vill amma och det känns kämpigt, var inte rädd för att fråga på bvc exempelvis. Lycka till med den lille! 🌸

 47. Line 5 september, 2018 on 21:48 Svara

  Grattis till er fina son! Jag födde barn i februari och min svanskota fick sig också en törn. Jag hade ont i sju veckor, sen gick det över. Hoppas det känns bättre för dig snart <3

 48. Emmy 6 september, 2018 on 18:50 Svara

  Va fin du är Ellie, grattis till lillen :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna