VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Igångsatt eller inte. Besöket gjorde mig livrädd.

Hej där!

Igår var jag hos min barnmorska på en vanlig kontroll som slutade i hysteriska tårar. På kontrollen ska man kolla blodtryck, järn, lyssna på hjärtat och mäta magen. Det började med att mitt blodtryck var högt, jag vet inte riktigt hur högt, men det hade ökat ännu mer sen senaste (då det också var lite högt). Men de va inte någon fara sa hon.

Vi mätte magen och det visade sig att den växt otroligt snabbt den senaste veckan. (Se bild).

Helt plötsligt så var jag tvungen att snabbt gå till ultraljud, jag hängde aldrig med på varför. Tjejen som tog emot mig där var kort och sa i princip inget alls. Där låg jag och fattade ingenting. Det jag förstod var att de misstänkte att min son har växt till sig och blivit väldigt stor.

När ultraljudet var klart och hon skulle lägga in siffrorna i datorn så var allt fel i journalen. Två barnmorskor till fick komma in och de stod öppet och pratade om hur datorn säger att jag är i vecka 47 och att allt var kaos. Det var tydligen så att allt har lagts in i mitt missfall som jag fick tidigare. Alltså ser det ut som att missfallet och den här graviditeten är samma. De frågade om mitt missfall ganska okänsligt och sedan säger ena tjejen ”det här är det absolut rörigaste jag sett” och kollar på datan. I 5 minuter stod dom och ”bråkade” om vems fel det var. Jag blev så sjukt stressad av situationen.

De skrev ut alla mina ultraljud, KUB, RUL och detta TUL. Sedan sa dom att jag måste ha med det till förlossningen eftersom att min journal i datan säger helt fel. Eeeh? Det känns ju inte så tryggt.

Okej sen till det som skrämmer mig. De sa att jag inte kommer att få gå över mer än 1 vecka eftersom att jag bär på en stor bebis. Han uppskattades väga 4.000 prick igår, alltså på BF+1. De berättade att jag kommer bli igångsatt på måndag om jag inte fött innan. Då han beräknas gå upp kanske 500 på en vecka. De berättade att jag då inte kommer få föda i vilken position jag vill, tex inte på pallen. Det är precis pallen jag velat föda på..

Alltså jag lämnade rummet och började storböla. Jag har inte varit rädd för förlossningen, utan bara peppad! Men nu är jag livrädd. Varför? Jo för att jag har alltid varit rädd för att få en stor bebis. Dock så vet ja inte om jag personligen skulle välja att uttrycka att 4000 är en stor bebis, det är ju ganska normalt. Men jag blev rädd. Hela besöket gjorde mig rädd. Alla hormoner i kroppen och ett besök som gick fel var det som behövdes för att jag ska känna mig helt knäckt.

Sen frågade jag vad jag kan göra annorlunda för att bebis inte ska bli för stor. Då fick jag svaret ”äta mindre socker” . Såhär i efterhand så vet jag inte om de va sant eller om hon skojade, eftersom att jag inte alls ätit mycket socker. Men det gav mig iaf ångest (har tidigare ätstörningar) så nu känner jag ångestkänsla över att äta. Alltså vill inte äta något annat än sallad. Det stressar mig eftersom att jag ändå är ganska hungrig av mig nu. Men väljer att inte äta om jag inte är super hungrig. Jag vet att det inte är sunt men jag kan inte styra över att mina ångestkänslor över mat kommer tillbaka.

Nu kan man säga att det är extremt jobbigt för varje timme som går utan att det sätter igång. Jag känner mig stressad att han måste komma ut nu eftersom varje dag blir han större och varje dag är närmare att dom måste sätta igång mig. Just nu känns det som om han vill stanna där inne för alltid.

Fan hörrni, allt känns bara så jobbigt och stressigt i min kropp just nu. Jag är helt plötsligt inte alls taggad på att föda, eller något annat för den delen. Det SUGER. Jag vill bara ligga hemma och gråta och gråta. Ingen lust eller pepp för något.

Någon som varit med om liknande?

Tillägg: jag gillar min barnmorska, hon är duktig, men igår blev bara så fel. Sen var det inte hon som gjorde TUL utan de va en annan.


Annons

Kommentarer


 1. Johanna 28 augusti, 2018 on 07:37 Svara

  Men fina du, du kommer klara det här så så så bra! Förstår att det känns jobbigt nu men i slutänden så kommer det lösa sig på ett eller annat sätt och då kommer dit fokus bara ligga på att få ut honom helskinnad! Du är stark och du kommer klara det igenom det här så jävla bra, snart har du honom uppe på ditt bröst ❤️

 2. kimmie 28 augusti, 2018 on 07:43 Svara

  vilket kaos. men det r ju absolut inte ditt fel. det kommer garanterat bli superbra :) men mat och vila mste du ladda kroppen med. snart har du din prins i famnen :) lycka till med allt!

 3. Lilly 28 augusti, 2018 on 07:44 Svara

  Min sista dotter (6veckor nu) hsr varit den minsta av alla enligt ultraljuden och de sa du får ingen stor bebis denna gången jag gick 7 dagar över Tiden tiden dem andra tvp har kommit 38+5 o 38+6 o jag va så nöjd med de att få en liten bebis för då bli de lätt att föda tänkte jag för dem da stt bebisen kommer väga max 2900g vid födsel men ut kom en flicka på 3445g vilket är stort för mig för jag är ganska liten och detta va den värsta förlossningen rent smärt mässigt för hin va så ”stor” så de där med att dem räknar på ett ungefär vad dem väger har aldieg stämt på mina barn

  • Sara 28 augusti, 2018 on 08:30 Svara

   Fast 3,5 är INTE stort, det är precis medel-bebis. Och det är ändå huvudet som gör lika ont för alla att trycka ut, kroppen (vikten) känns nog i princip likadan för de flesta!

 4. Julia 28 augusti, 2018 on 07:46 Svara

  Fina du! Väldigt oprofessionellt besök du var med om igår. Att de inte fångade upp dig när de såg att du blev ledsen och rädd är inte rädd.
  Att journalen ligger fel i datorn tror jag inte kommer att ha någon betydelse. Barnmorskorna på förlossningen är vana vid journalerna och hittarcdenibformation de behöver.
  Av min erfarenhet visar ett TUL inte exakt vad bebisen väger, det är svårt att mäta det i slutet av grav. De sa att min son skulle väga 4,3 kg, 2 dagar senare föddes han och vägde 3,5 kg, alltså helt normalt.
  Mitt råd till dig är att ringa till förlossningen ni valt. Berätta om igår, att du är nu rädd istället för pepp. Du behöver stöd och få nytt förtroende för de som ska guida dig i förlossningen av din son. Deras uppgift är att lugna dig och varaettcstöd i den här situationen, som för dig och din sambo är helt ny!
  Hoppas de bemöter dig väl och kan ge dig lugn nu i slutet.
  Stor kram

 5. Johanna 28 augusti, 2018 on 07:50 Svara

  Men vilka jävla människor. Så får det bara inte gå till! Skrämma upp dig på det viset? För den delen är det jätte svårt att beräkna vikt på bebis när den ligger i magen! O 4000 är det normala idag!
  Jag blir uppriktigt förbannad!
  Jag blev oxå behandlad med noll respekt o de pratade ovanför mitt huvud när jag födde min första dotter.
  Jag lovar dig. Ut kommer han att komma. Lycka till 💕 o var inte rädd för att byta barnmorska om hon inte är snäll vid dig 😈

 6. Isabelle 28 augusti, 2018 on 07:53 Svara

  Jag lider med dig, usch vad hemskt.

  Jag har ingen erfarenhet då jag har två planerade snitt i bagaget. Men det som slog mig var att du borde prata med din barnmorska och se om hon kanske kan få en snabb tid till en aurorabarnmorska som kan hjälpa dig med dina tankar. Det är just det dom jobbar med. Förlossningsrädsla och liknande.

  Lycka till ❤️

 7. Sophia 28 augusti, 2018 on 08:06 Svara

  Förstår din panik och ledsamhet efter det besöket! Dom skulle talat om exakt vad som händer!
  Men va inte rädd för en igångsättning! Jag blev igångsatt för 8,5 månad sen efter flera veckor utav havandeskapsförgiftning.
  Ja förlossningen startar inte av sig ”själv” men det tänker du inte på där och då! Fonusera på att ni snart kommer få träffa eran son (lättare sagt än gjort) och att få den här lilla underbara varelsen upp på ditt bröst! Där och då är allt jobbigt glömt! Dröm dig lite dit om du förstår vad jag menar, för att undkoms stress och panik nu innan så gott det går!
  Men sen undrar jag varför du inte får föda på det sätt fu helst vill :/ jag kan tipsa om att ligga på sidan, det är ställningen som min bm sa att chansen för sprickning är minst. Samt att man fick sån jävla kraft (testade på rygg först)! Jag hoppas för din/eran skull att han kommer NU, men gör han inte drt så va inte rädd utan känn glädje, varje minut som går är en minut kortare tilös ni får träffa er son ❤️

 8. Karolina 28 augusti, 2018 on 08:07 Svara

  Jag har en kompis som också fick besked om att bebisen beräknades vara stor efter TUL. När bebisen kom ut vägde hon 0,5 kg mindre än vad dom trott.. Det är inte alltid det stämmer m a o.
  När det gäller maten måsye du äta mkt nu i slutet. Det ärför att ha energi till förlossningen. Jag har själv haft ätstörningar och vet hur svårt det är att släppa dom ta karna, men du måste för att orka! Det är inte lång tid kvar nu.
  Kämpa på!

 9. Matilda 28 augusti, 2018 on 08:16 Svara

  Fina Ellinor, fy vilket besök du behövde vara med om!
  De där med vikten ska du inte lyssna på. Jag fick min son för 2mån sedan och jag gick över 10 dagar. De sa åt mig att jag skulle vara beredd på en stor bebis på minst 4,5kg.. ut kom istället en bebis på 3,6kg!
  De förklarade då för mig när jag förklara min oro för en stor bebis att det är alltid lättare att föda en stor bebis än en liten, större bebis hjälper till mycket mer under förlossningen då de har det så pass trångt i magen än vad en liten bebis gör.

  Det är super viktigt att du äter massor nu, samlar på dig energi osv. Rätt som det är så kommer din bebis och du kommer ångra dig under förlossningen om du inte har samlat all den energi som behövs.
  Det är tillåtet att ligga på soffan hela dagarna nu innan det sätter igång, tvätthögarna och diskbergen får bli hur stora som helst sålänge du har din energi!

  Stort lycka till! Kram på dig❤️❤️❤️

 10. Angelic 28 augusti, 2018 on 08:16 Svara

  Hejsan!
  Det var ett fruktansvärt oproffsigt besök du fick. Du ska inte känna att det är ditt fel utan lillkillen mår hur bra som helst där inne och 4000 är hur normalt som helst! Jag kan lova dig att det inte kommer vara någon jättebebis :)
  Jag fick också veta att jag skulle få en ”stor” bebis, hon skulle väga ca 4200-4300 och jag fick också panik då jag trodde hela jag skulle gå isönder.. när hon väl kom ut vägde hon 3700. Det var det första jag tänkte på innan allt annat kom. ”Hon är hur liten som helst!!”
  Så dom kan inte räkna ut exakt vad han kommer väga.
  Tillbaka till maten. Unna dig nu dom sista dagarna! Du förtjänar det, vill du ha den sista chokladbiten så ta den!!! Vill du bara äta glass hela dagen så gör det! Han behöver mat där inne :) och du behöver all energi där inne när det väl är dags :)
  Lycka till med allt och hoppas verkligen du kan njuta av dom dagarna fram till förlossningen för sen börjar det bästa i hela livet ❤️

 11. Annie 28 augusti, 2018 on 08:17 Svara

  du behover inte alls vara orolig!
  min dotter ar nu 16 manader. nar jag va i v34 sa vaxte min mage ”for fort” och jag fick gora TUL. Pa TUL skramde dem upp mig och sa att jag vantade en mega stor babis som va 32% storre an genomsnittet.
  fick gora ett till TUL i v36, da var bebis 40% storre an genomsnitt och beraknade da vaga runt 4kg.
  jag vart saklart uppskramd. de sa att jag skulle bli igangsatt och de borjade med hinnsvepningar i v37+0. det hande ingenting och fick istallet Cytotec i v38+0. till slut foddes hon i v38+5 och vagde da 4120g. sa dem hade uppskattat hennes vikt helt fel i v36.
  forlossningen gick superbra, jag behovde inte sy ett enda stygn fast hon var sa ”stor” och det var forsta barnet.
  och jag trodde att jag ville foda staende pa kna innan forlossningen, nar det val var dags ville jag verklingen inte det utan fodde liggande istallet. sa kann ingen stress over vilken stallning du ska foda i, det loser sig nar det ar dags.

 12. Louise 28 augusti, 2018 on 08:27 Svara

  Älskade Ellinor!
  Fortsätt ät, unna dig en godis bit eller två utan dåligt samvete. Jag har mer eller mindre levt på gotte saker under mina graviditeter(självklart mat också) men ändå fått barn på 3450g och 3158g, jag är 22år och var också livrädd för förlossningen med första som då 18år, men de absolut häftigastes och coolaste jag någonsin gjort, de finns så bra bedövning och underbara barnmorskor som hjälper dig genom hela förlossningen med tips, stöttning och råd. Kärlek till dig/er

 13. Therese 28 augusti, 2018 on 08:30 Svara

  Hej!
  Redan sedan vårt RUL har de sagt att vår bebis varit stor 😉 fått göra ett TUL i vecka 32 då räknade de ut att bebis vägde typ 2600g vilket typ motsvarar vecka 35. Fått göra extra glukosbelastningar för att utesluta diabetes. Så jag har helt enkelt bara en stor bebis :) så kommer troligen bli igångsatt jag med! Men känner mig lugn, litar på att de som jobbar med förlossningar/graviditeter vet vad dem gör!

  Lycka till kramis

 14. ellinor h 28 augusti, 2018 on 08:30 Svara

  Hej, jag brukar aldrig skriva till någon så här men jag kände igen mig så sjukt mycket i din situation. Jag visste hela graviditeten att jag skulle få ett stort barn då vi är långa men i min story var det ingen som tog mig på allvar. Det var först när jag var på ett tillväxtultraljud som jag själv bokat in i v. 38+3 (40% större beräknades min tös vara, då närmare 5kg). Jag blev igångsatt dagen efter och födde v. 38+5. Jag fick också höra samma sak ang sockret för min sambo hade lämnat en colaflaska på rummet där jag blev undersökt. Så jävla oförskämt.

  Till vad jag ville säga. Om de tror att han väger mer än (någon gyllene gräns tror jag är 4,5kg) så kommer de troligtvis att göra kejsarsnitt. Läs på lite hur den upplevelsen är ett av mina bästa tips. Om du kommer föda vaginalt så kommer du först göra en undersökning/planeringsmöte för när igångsättningen kommer ske. Ta med dig BB-väskan. Allt kommer att kännas överväldigande, men av min erfarenhet går det ”snabbt” att föda med igångsättning. Se till att be om edan (jag fick min när jag var öppen 6cm, men de kan alltid ge tidigare och fylla på mer).

  Oavsett hur det går är det verkligen inte ditt fel att du får ett stort barn. Det är oftast genetiskt. Du är en krigare och du kommer se hur alla de där jävla hormonerna kommer ge dig den finaste gåvan någon kommer få. Vägen dit kanske inte kommer gå så som du planerat, men ögonblicket han kommer så kommer hela din värld vara förändrad. Antingen märker du det första gången du håller ditt barns hand i din. Eller när du får det första leendet efter veckor av blöjbytande. Kom ihåg att andas, du klarar detta. Och de första timmarna med igångsättning kan vara rädd dryga (kände inget) så ta med datorn och se på någon rolig serie. Du klarar det här. Ta ett steg i taget så kommer det gå bra.

 15. Emma 28 augusti, 2018 on 08:32 Svara

  Hej Ellinor! Jag måste säga att jag tycker att dom gjorde helt fel igår att inte prata mer till dig och kanske oroa dig i onödan.

  Jag kan säga dom så att jag fick en stor bebis (4410g) och de va ingen lätt match. Men på mig märkte dom inget så jag fick vara med om värsta förlossningen jag varit med om. Har 1 barn sen innan.
  Jag åt som vanligt i slutet ändå och min barnmorska tyckte inte att jag skulle dra ner på något av de jag åt.

  Jag vill inte skrämma upp dig eller något utan de jag vill få fram är att när det väl är dags så tycker jag bara att du ska lyssna på kroppen och göra de din bm och din kropp säger åt dig att göra. Allt kommer säkert gå jätte bra och du kommer få den hjälp du behöver för att få träffa din son.

  All kärlek och lyckönskningar till dig 💕

 16. Amanda 28 augusti, 2018 on 08:34 Svara

  hej!

  hade lite samma erfarenhet fast tvartom. min yngsta var alltid valdigt liten och dom pratade hej vilt helt oppet om snitt, igangsattning, eventuella problem osv osv inte med mig utan med varandra. tack och lov var det barn nummer 2 och jag kande mig anda ganska lugn. Men vet du, det kommer ga sa bra anda, manniskokroppen ar fantastisk och jag ar helt saker pa att din kropp forbereder sig pa det allra basta sattet just for din kropp. en forlossning ar kanske inte alltid enkel men det ar sa vart det <3

 17. Jenny 28 augusti, 2018 on 08:34 Svara

  Det Kommer gå jätte bra ! Tryckte ut en 4500g unge i november och de gick hur vra som helst! va ute från bb dagen efter och tog en lite shopping runda 🙂 all lycka till!

 18. Emelie 28 augusti, 2018 on 08:45 Svara

  Hej Ellinor! ❤
  Heja dig, det kommer gå bra! Min första vägde 4185g och min andra vägde 4705g. Båda förlossningarna gick kanon, på under 9 timmar. Sprack lite med första, men ingenting med andra. Åkte hem dagen efter med båda två 😊 du kommer klara det här galant! Oroa dig inte ❤ och ät ordentligt, du kommer behöva all energi du kan få inför förlossningen så du orkar kämpa på precis allt du orkar! Och juste, jag födde båda mina barn på pallen, det gick alldeles utmärkt 👍
  Lycka till med allt 😚

 19. Linnéa 28 augusti, 2018 on 08:51 Svara

  Hej ellinor vill bara ge dig en stor kram ❤️
  Tror att du klara de galant. Och 4000 är inte en överdrivet stor bebis. Men vill du komma igång så skulle jag tipsa om att gå ut och cykla 😊 kram och lycka till ❤️

 20. Rebecca 28 augusti, 2018 on 08:53 Svara

  Hej! Så så dumt och okänsligt av dom att ta den diskussionen framför dig o skrämma upp dig.. Men, min första dotter vägde över 4500g, min andra vägde 3900, och jag klarade båda förlossningarna, första blev akut snitt för hon kom inte ner ordentligt (hade inget med hennes storlek o göra, hon hamnade lite snett), andra blev vaginalt, och visst har man ont efter av olika orsaker, men man repar sig!! Det viktigaste är att barnen mår bra:) dessutom är större barn lättare att föda för dom ”hjälper till” mer på vägen ut. En kompis till mig, hennes tjejkompis, födde sin dotter på 6(!!!!)kg, vaginalt, utan komplikationer! Kvinnokroppen är fantastisk, likaså sjukvården, försök tänka peppande tankar! Snart får ni träffa er bebis. Och allt det onda, det glömmer man otroligt nog väldigt fort;) allt pepp till dig o lycka till!

 21. Anna 28 augusti, 2018 on 08:56 Svara

  Ellinor, det här fixar du galant!
  Mitt första barn, en son, vägde 4550 gram när han kom ut. Och mitt andra barn, en dotter, vägde 5500 gram när hon kom ut. En sak är säker: Ut kommer dom oavsett om man vill eller inte.
  Själva grejen är ju den att DU är skapt för att kunna föda. Försök ta tillbaka känslan du hade INNAN ditt besök hos barnmorskan, känn in det där lugnet av att allting, precis allting, kommer att gå hur bra som helst.
  Nej, du kanske inte får föda med hjälp av pallen, men det finns en uppsjö av andra möjligheter istället. Ta det för vad det är och go with the flow.
  Det gynnar både dig och din son — som du snart har i din famn <3
  All lycka till!

 22. Emma 28 augusti, 2018 on 09:00 Svara

  Hej Ellinor!
  Vet du vad, allt kommer gå bra ❤️
  Varje timme känns som en evighet men innan du anar det kommer din fina lilla kille vara hos dig! Allt kan ändrad så snabbt. Jag gick över en vecka med min son, på morgonen gick jag och surade och på eftermiddagen gick vattnet och sen var han född tolv timmar senare. Snart är ni en familj ❤️

 23. Stina 28 augusti, 2018 on 09:30 Svara

  Hej❤️
  Så synd att du nu är rädd för att föda på grund av vad dom sa! När jag var gravid sa alla att jag kommer säkert få en 5000g bebis för magen var enorm. Blev så rädd och alla gick och skämtade om hur stor jag var. Ut kom en 3315g bebis och alla var chockade😊 Bebisen blir inte alls större för att du äter socker. Däremot om man har graviditetsdiabetes kan bebis bli större. Tycker nu du ska ringa till dom och berätta att besöket gjorde dig rädd och att du inte vågar äta pga det dom sa så hoppas jag få en annan bild efter ett samtal med barnmorskan🌸
  Om du vill att det ska komma igång så drick 2 koppar hallonbladste om dagen och ha sex (funkade för mig)😇
  Mvh
  En som gick över 10 dagar😊

 24. Isabelle 28 augusti, 2018 on 09:32 Svara

  Usch jag förstår att det måste varit sjukt stressande… min son (3mån) vägde 4220c när han föddes och förlossningen gick hur bra som helst… var inne kl 05 och 06.17 var han ute 😜 men allt sånt är ju så individuellt… önskar dig all lycka när det väl är dags och allt kommer att gå bra 🌸

 25. Nathalie 28 augusti, 2018 on 09:40 Svara

  Jag föddes 2 veckor för sent! Är normalt ändå, håll ut, du klarar det:)

 26. Sofia 28 augusti, 2018 on 09:41 Svara

  Fyra saker:

  Ett: 4000 är ingen stor bebis! Mitt första barn vägde 4400 och andra 3700. Jag märkte ingen skillnad!! Bara positivt med barn som har lite mer hull, blir de sjuka har de mkt mer att ta av :)

  Två: Ska inte säga att jag förstår hur det är att ha gått igenom o upplevt ätstörningar, men jag önskar att du kunde bortse från de dumheter de sa. Det enda du ska göra nu är att ladda energi, ät så att du mår bra!

  Tre: Igångsättning är enligt min uppfattning bara skönt! Har testat båda varianterna :)

  Fyra: Du kommer fixa det galant hur det än sätts igång! Kör hårt!

 27. Sara 28 augusti, 2018 on 09:41 Svara

  Det kommer att gå jättebra för er 👍 Min son beräknades också vara ”jättestor”, alla mätningar visade på det. Men ut kom en liten rackare på 3300 gram. Håll fokus på att ni snart får pussa på er älskade son, lycka till 💚

 28. Elin 28 augusti, 2018 on 09:46 Svara

  Hej!
  Jag va med om samma sak förra veckan. Jag har BF den 29/8 och fick också reda på att min bebis hade växt jättemycket under senaste veckan. Åkte in på ultraljud o hon beräknades väga 4,4 kilo. Jag fick också Info om att jag ska bli igångsatt denna vecka. Är nu också rädd inför förlossningen villet jag varit sjuk taggad på innan. Men jag har svårt o tro att bebisen tagit åt sig massa socker sista veckan…(har haft normala socker värden under hela graviditeten)

  Jag håller tummarna för dig o väntar ivrigt på din förlossnings historia <3

 29. Linda 28 augusti, 2018 on 09:47 Svara

  Hej Ellinor!

  Jag är mamma till tre barn och jobbar själv inom förlossnings vården.
  Detta dina barnmorskor talade om för dig är total okunskap!
  Vad gäller förlossnings ställningar är pallen jätte bra för dig att använda men kanske inte just i krystarbetet. Det är det inte för någon förstföderska.
  Bättre på rygg eller sidan där din barnmorska kommer ha bättre koll och hålla emot så du inte spricker så mycket.
  Hos oss tar vi nästan bara fram pallen om det är en mamma som fött barn tidigare. För alla parters skull ❤️

  Vad gäller storleken är det idag inte alls ovanligt att föda barn på 4-4,5kg och det går hur bra som helst!
  Din kropp är gjord för detta och 9 av 10 gånger bakar kroppen den bebis DU klarar av att föda!
  Lita på dig själv, följ med kroppen så ska du se att du har din bebis hos dig snart.
  Otroligt dumt att säga, ät mindre socker. Det finns en mängd olika faktorer varför bebisarna blir så olika stora. Jag har fött bar på 3,5kg, 3,8kg och 4,4kg. Framförandet var precis likadant på dem alla. Kände absolut inte att den största var störst förrän han vägdes och jag såg siffrorna 😁
  Stort lycka till!

 30. Elin 28 augusti, 2018 on 09:48 Svara

  Hej Ellinor! ❤️
  Jag är själv gravid i vecka 38 och är rädd för att min bebis ska vara stor. Har pratat mycket med min barnmorska om det och försök att lita på förlossningspersonalen och bara ta det som det kommer. De vet bäst för det är deras jobb, och du kommer fixa detta galant tillsammans med dom. Förlossningen blir sällan som man har planerat och försök att vara öppen för olika alternativ. Även fast man kanske helst av allt vill ha det på ett visst sätt. Du kanske hade avskytt pallen när du väl var där ändå. Försök vara positiv och glöm inte äta mycket grönsaker och kolhydrater för att ha energi. Du ska ju ha ork till att gå i genom en förlossning också. Så jätteviktig att du äter när du är hungrig och att du äter mat med mycket energi! Du kommer fixa detta hur bra som helst men förstår att besöket gjorde dig rädd. Ring din barnmorska och prata om det? Säg att det inte kändes bra och att besöket gjorde dig väldigt rädd och ledsen!
  Massa styrkekramar❤️ Jag önskar dig all lycka och att allt går bra när det väl är dags👶🏼

 31. Kajsa 28 augusti, 2018 on 09:48 Svara

  Jag blev också igångsatt pga att bebisen beräknades vara väldigt stor! Dock fastnade han pga storleken och fick tas ut med kejsarsnitt efter 1,5 dygn med verkar.

 32. Ellinor 28 augusti, 2018 on 09:57 Svara

  På mitt tul sa dem att hon skulle väga 4kg på Bf så va lagom nervös när jag gick över 9 dagar och trodde jag skulle få en jättebebis men ut kom hon och vägde 4 kg då. Så man kan inte lita helt på tillväxt kontrollerna.

 33. sara 28 augusti, 2018 on 10:02 Svara

  Hej ellinor, brukar inte skriva men var med om liknande so vill peppa dig lite. Min bebis skulle vaga 4500g enligt berakningen och de ville plocka ut henne bums. Jag ville ej bli igangsatt so stod pa mig da en kompis bebis vagde 5200g och hon hade en dromfarlossning utan en enda bristning sa oroa dig inte! Ut kom dessutom en vecka senare, 15 dagar over tiden en flicka pa 3900g sa de hade jattefel! styrkekram till nar det ar dags!

 34. Julia 28 augusti, 2018 on 10:13 Svara

  Blev igångsatt då jag fått havandeskapsförgiftning. Igångsättningen gick hur bra som helst! Värkar i några få timmar och krystvärkar 22 minuter. Det kommer gå bra! Heja dig! Kram Julia

 35. Alexandra 28 augusti, 2018 on 10:27 Svara

  Du är grym, det ska du veta!

  Jag tål inte situationer då barnmorskan/läkaren är misstänksamma och inte säger till vad de misstänker. När jag var i vecka 30 och på ultra, så började läkaren bara ringa in flera läkaren hela tiden för att kolla på ultraljudet. De ställde bara mystiska frågor och berättade inte vad som pågick!! Jag blev totalt nervös och panikslagen, det tog ungefär 4 minuter innan de sade vad som var fel. 4 minuter är jävla lång tid!!!! Men allting slutade bra. Men förstår verkligen hur jobbigt och FEL det är då man inte vet vad som pågår!

  Hälsningar från ditt fan från Finland ❤️

 36. Ida 28 augusti, 2018 on 10:31 Svara

  Jag jobbar själv på en förlossningsavdelning, av min erfarenhet så är en kille på 4000g väldigt bra. Han är sund, du äter rätt och han mår som en gud. Pojkar är ju oftast större, inget konstigt. Jag väntar min andra nu i september och var också påväg att behöva gå till TUL fast min mage var istället för liten. Min första var väldigt liten hon också. Visade sig att på nästa besök så var allt normalt igen. Känns lite som att dagsformen spelar roll.
  Jag hann gå på sista besöket med min första och hann boka in en igångsättningstid, dock kom hon någon dag innan dess men hon tog lite tid på sig. Inget farligt. Att de vill sätta igång dig innan är också mycket för din skull, så att du ska orka 😊
  Jag vet att du gärna vill föda på förlossningspall och vet att många barnmorskor gillar att förlösa så.
  Jag skulle tipsa på att ligga på sidan, så gjorde jag sist och får se om jag kan göra det denna gång med. Du kommer märka att man inte hinner planera så mycket utan kör på det som för minst ont då ☺️ Föda på sidan minskar oftast trycket på ändtarmen när man krystar.
  Vila så mycket du kan, ät så du orkar förlösa. Ladda med kolhydrater. Han kommer och han är sund ♥️ Heja heja dig, du fixar detta!!!

 37. Sofia 28 augusti, 2018 on 10:54 Svara

  Hej, våga lite på förlossningspersonalen! Blev igångsatt med mitt andra barn för två veckor sen (bf+14) och det gick jätte bra och hon vägde 4 kg. De kan sitt jobb och delar gärna med sig av sin kunskap när man frågar, så våga fråga. Mitt första barn kom också bf+14 och vägde 4,6, gick jätte bra men det är ett samarbete som måste till mellan alla i rummet därför är förtroende a och o. Ring den BM som du gillar och prata igenom det som kändes fel efter besöket igår, de andra bm kan du skita i, jag har också stött på en del bm som jag gillade mindre ( milt sagt). Sist men inte minst ÄT, du kommer att behöva den energin och även lilla plutten i magen.
  Kramar

 38. Kristina 28 augusti, 2018 on 10:56 Svara

  Äsh, i grund och botten är det ingen skillnad på att föda en stor eller liten baby. Det kommer gå galant. Försök skjuta bort oron, vårdpersonal kan vara så okänslig ibland. Heja dej, det kommer gå hur bra som helst!!

 39. Elin 28 augusti, 2018 on 11:01 Svara

  Jag har fött en unge på 4500
  Inga problem! Lättaste av alla fem. Vrf får du inte välja position? Jag stod på knä inga bekymmer. Jobbigast va lillan ( som förväntades väga mer än 4 kg ) hon vägde 2900!

 40. Anna 28 augusti, 2018 on 11:01 Svara

  Hej!

  Har tidigare aldrig kommenterat på någon blogg men läste detta och kände att jag vill skriva några rader till dig och förhoppningsvis få dig lite ”lugnare” över situationen.

  Jag blev igångsatt med bebis nr 1 i v. 43 pga. överburenhet.

  Med bebis nr 2 var jag på kontroll +13 efter bf och fick samma konstaterande som du. Bebisen var stor och fostervattnet var på gränsen till för lite så det bestämdes att jag skulle sättas igång två dagar senare (dag 15 över tiden). Jag var såå nojig och mådde skit när jag gick därifrån. Dock startade allt på natten och han föddes på dag + 14 och vägde 4 190 g. Både jag och min kille trodde nr 2 var mindre än nr 1 när han kom ut. Han var inte alls stor!

  Och min igångsättnings med bebis nr 1 var kanon. Jag fick inga order om hur jag fick och inte fick föda så hoppas det bara var en onödig kommentar.

  Skickar massa pepp och styrkekaramar! Det kommer att gå jättebra.

 41. Josefine 28 augusti, 2018 on 11:07 Svara

  min kompis flickvan fodde 43xx gram babis utan problem. haller tummarna att han kikar ut snart, sa att du slipper igangsattning <3

  http://nouw.com/sjosefine

 42. Charlotte 28 augusti, 2018 on 12:31 Svara

  Blivit igångsatt båda, första barnet två veckor över bf och andra sonen en vecka efter bf. Jag är jätteglad att jag blivit igångsatt och hoppades även andra gången att jag skulle bli det och det blev jag. Fördelen är att du kommer in till förlossningen och du får vara kvar till bebis kommit, de har koll på en. För mig var det perfekt, men sen är vi alla olika såklart.

 43. Emma 28 augusti, 2018 on 12:43 Svara

  Min första son vägde 3774 och min andra son 4182. Kände ingen som helst skillnad mer än att andra förlossningen var lättare :) Det kommer gå jättebra för dig oavsett storlek. Men förstår din oro och det känns väldigt oprofessionellt av de som gjorde ultraljudet att hålla på sådär. Men har hört att dessa mätningar sällan stämmer så du behöver nog inte oroa dig för det heller. Lycka till när det drar igång :)

 44. G 28 augusti, 2018 on 12:45 Svara

  Min dotter vägde 4,4 kg när hon föddes. Jag gick över 6 dagar och sprack en hel del, så jag fick opereras en timme efter förlossningen. Min mamma födde en 4,5 kilosbebis och sprack inget alls, så det är väldigt individuellt. Din förlossning kommer säkert gå jättebra och det är inte vanligt att man spricker så mycket som jag gjorde – och även om du skulle råka spricka mycket så kommer du att få hjälp och förmodligen bli helt återställd. Jag tycker att du ska säga till dem på förlossningen att du är rädd för att spricka när du väl är där för att föda. Jag har också hört att risken för att spricka mycket är större om man föder på pall, du kanske kan föda i gynställning? Det tyckte jag kändes bekvämt! Lycka till med förlossningen! All kärlek till dig!

 45. Moa 28 augusti, 2018 on 13:04 Svara

  Vår son vägde 4200g när han föddes. Hans huvudomfång var 37 cm. Födde honom hemma i badrummet, då allt gick så himla fort. Ändå sprack jag mindre än vad jag gjorde med dottern som vägde 3470 g och hade 36,5 cm i huvudomfång. Jag fick sy 5 stygn totalt och det var endast ytliga rispor jag fick.
  Så stort barn behöver inte betyda något dåligt :) Lycka till!! Kom ihåg att du behöver äta mat för att orka föda :)

 46. Michaela 28 augusti, 2018 on 13:13 Svara

  Det är lätt att bli uppskrämd och tro att stora bebisar betyder traumatisk förlossning och hemska bristningar som följd. Men oroa dig inte över att bebis uppskattas vara stor :) Kroppen anpassar sig efter bebisens storlek under förlossningen. Barnmorskan kommer guida dig väl genom hela förloppet. Jag jobbar på Danderyds BB och har sett många större barn födas där förlossningarna gått alldeles utmärkt! Lycka till när det är dags! Stor kram

 47. Elin 28 augusti, 2018 on 13:29 Svara

  Jag förstår din stress och upprördhet, du är trött och less som det är och dom gjorde det bara ännu värre, det var oprofessionellt och okänsligt av dom att göra som dom gjorde emot dig. Men du ska inte ta det så bokstavligt det dom säger :) det kommer gå jätte bra, allt du behöver göra är att andas och lyssna på vad barnmorskan säger under förlossningen, det kommer vara jobbigt, hysteriskt och du kommer vilja åka där ifrån men försök att ”hitta ditt inre lugn” och lyssna bara på kroppen och det bm säger, trivs du inte med den bm och uska du får så ber du om en ny för det är viktigt att trivas med den som ska förlösa dig :) mitt andra barn vad beräknat att väga ca 3500 men jah gick 13 dagar över tiden och ut kom en kille på 4344g, jag blev klippt för att det skulle gå lättare och fortare på slutet, det läkte jätte bra och ännu bättre om man är duktig med knipövningar :) önskar er lycka till och försök att inte oroa dig så mycket utan lyssna på din kropp redan nu och vila så mycket du kan

 48. Erica 28 augusti, 2018 on 13:52 Svara

  Vad hemskt bemötande! Tul kan heller inte veta exakt hur stor killen är, min dotter vägde 3850 och de trodde att hon var en liten bebis 😛 jag kan lova dig att du kommer att behöva äta ordentligt nu, en förlossning är lång och tuff och du behöver all energi du kan få, tänk att du ska springa ett maraton! Sen när lillen ska amma (om du vill amma förstås) så kommer du behöva ett par extra kilon. Jag gick upp 22 kg (var väldigt smal innan) och gick ner 25 kg på 5 månader och då fick jag inte träna och åt normalt. Amningen tar otroligt mycket energi så ÄT medan du kan, du kommer ha mycket svårare när han har kommit! Massa kramar

 49. Anna 28 augusti, 2018 on 14:15 Svara

  Ellinor! När jag gått över tiden med min son och gick på extra ultraljud uttryckte sig någon också klumpigt, typ ”Oj! Den här bebisen väger definitivt över 4 kg”. Ut kom så småningom (efter en lång, men komplikationsfri förlossning) världens finaste bebis på 3700 gram. Allt kommer gå jättebra!

 50. Madelen 28 augusti, 2018 on 14:21 Svara

  Min son vägde 4300 när han kom i vecka 37+1 😅 han låg med ansiktet ner men åt fel håll, så han ville inte sjunka ned, men tillslut kom han ut och hade han inte legat åt fel håll så hade det gått toppen! Blev igångsatt pga havandeskapsförgiftning och hade en bra förlossning, födde i gynställning och fick bara lite bristningar ☺️

 51. Isabell 28 augusti, 2018 on 14:58 Svara

  Jag blev igångsatt i vecka 40 för att jag också väntade ett ”stort” barn. Han beräknades väga 4200g på måndagen och på torsdagen blev jag igångsatt, på egen vilja! Jag var också först taggad på förlossningen men blev såklart rädd när dom sa att han var större, var rädd att jag inte skulle klara att föda honom normalt. Igångsättningen var inte alls läskig och allting gick superbra, man hann göra sig mentalt förbered och visste att bebisen snart skulle vara i min famn. När jag födde honom på fredagen vägde han 4951g och jag födde honom vaginalt, låg på sidan och hade benen uppåt som när man är hos gynekologen! Det gick hur bra som helst och jag sydde 1 stygn och hade grad 1. Vi kvinnor är gjorda för att föda barn så din förlossning kommer gå hur bra som helst, va inte rädd över att han är stor, du kommer klara att föda honom hur bra som helst. Jag födde på SÖS och hade hur bra barnmorskor som helst som tar hand om dig jättebra, du går hjälp genom hela förlossningen! Jag blev igångsatt för jag räknades som ”liten” för att bära ett stort barn, jag är 164cm och 24 år gammal!
  Lycka till och var inte rädd, du kommer få krafter som du aldrig känt förut!

 52. Lina 28 augusti, 2018 on 16:31 Svara

  Man ska verkligen inte behöva få ett sådant dåligt bemötande som du fick, stackare!
  Jag är gravid i v.37+3 och har fått tid för kejsarsnitt nästa vecka eftersom vår lilla bebis ligger med rumpan neråt och inte gick att vända. Har haft kontakt med auroramottagning samt fått extra tider hos barnmorskan på grund av okänsligt och dåligt bemötande bl.a. vid vändningsförsöket som gjorde mig otroligt rädd för både vaginal förlossning och för snitt.
  Det finns verkligen bra hjälp att få för dig som är orolig och rädd, så mitt råd till dig är att ta din sista ork till att kontakta din vanliga barnmorska för att få hjälp och stöd. Om hen inte kan hjälpa dig så att du känner dig lugnare, så har de kontakter och snabbvägar in till tex.
  Auroramottagningen.
  Det har verkligen hjälpt mig jättemycket och nu känner jag mig mycket lugnare.

  Stort lycka till nu!

 53. Natalie 28 augusti, 2018 on 16:50 Svara

  Hur kan hon inte tycka det är någon fara att du har stigande blodtryck? Jag hade högt och sen några dagar senare va det skyhögt och blev igångsatt pga havandeskapsförgiftning, hade jätte svårt under förlossningen för att jag va så sjuk, hoppas verkligen du blir igångsatt snart innan det är försent!

 54. Karin 28 augusti, 2018 on 17:32 Svara

  Hej!
  Här kommer lite pepp ☺️
  1. Det är jätte dumt att du avgör storleken/vikten på ett ultraljud. Det är en uppskattning. Dom kan inte säga säker 4kg. Hur ska dom kunna veta att det inte är 3,6kg? Nej det går inte att avgöra på en skärm… 400gram går inte att se.
  2. Var inte rädd för en igångsättning. Tänk så här. Då har dom koll på dig och bebis från de att du får första verken.
  Normalt gör man detta jobb hemma utan bevakning.
  3. Av egen erfarenhet, av igångsättning. Slappna av låt det ha sin gång. Rör på dig eller gör det som känns bäst. Tänk inte så mycket bara avslappnad. Min tog 2,5 timma första barnet och jag har aldrig varit så avslappnad. Låter galet. Men jag tror verkligen på detta.

  Försökt att tänka så här: Det finns så många osvarsde frågor gällande en graviditet. Från första början tills den är ute. Inget känns normalt. Tänk alla forum där folk undrar saker. Varför skriver dom där? Jo för barnmorskor och läkare inte har svar på allt. Skulle du fråga, -hur mycket väger min bebis? Skulle dom inte kunna svara 3456kg för dom vet inte. Dom vet inte alltid varför vissa blöder, eller varför vissa barn inte vill vända sig med huvudet ner. Tycker inte du ska lyssna Pä några förvirrade tanter vid en data skärm. Du ska lyssna på dig själv.!!! Du har en känsla, gå på den. Vad tror du bebisen väger? (3200g) bra ställ in dig på det. Lika mycket som du ställer dig i på att bli den bästa mamman! Du känner dig bäst lita på det. Låt inte någon annan sätta griller i huvudet! Kram det kommer gå strålande 👏🏻👏🏻👏🏻

 55. Jojo 28 augusti, 2018 on 17:39 Svara

  Kontakta din barnmorska om du har förtroende för henne, hon kan hjälpa. Hon kan nog hjälpa dig och svara på frågor om maten också. Klart du måste äta, du e ju gravid och ska orka med en förlossning.

 56. Julia 28 augusti, 2018 on 17:48 Svara

  Det var det sjukaste jag läst i hela mitt liv… min son vägde 3950g när han föddes och på TUL beräknade de honom till ca. 2800g så lovar dig det stämmer inte alltid. + jag födde fram en helt normal fin bebis som anses vara STOR?! Haha, jag sprack ingenting nästan och hela förlossningen gick på typ 8 timmar varav krystade i 20min 😉 strunta i vad dem säger! Du kommer fixa det och framförallt lita på din kropp. Den kommer tala om för dig hur du ska föda! Jag var helt övertygad på stolen men det slutade med en helt annan position, jag kunde inte styra, kroppen visste hur den skulle göra. Var nervös över andningen, inte gjort någon profylax eller nått och andas genom munnen i vanliga fall haha men väl där så bara började jag andas precis som man skulle! Kroppen är fantastisk och du kommer fixa detta SÅÅÅÅ BRA! Vi kvinnor är grymma och snart har du din bebis på bröstet och all oro kommer bara rinna av dig. Jag lovar! Och ät fan socker om du känner för det, gör det du känner för nu! Kroppen talar om för dig hur du ska göra. All lycka till er!! Wow du ska bli mamma och försök bli peppad! Du är gryyyyyyym!!

 57. Julia 28 augusti, 2018 on 17:50 Svara

  Föresten.. haha hade också högt blodtryck och det berodde på att jag var då fruktansvärt upprörd för att bebisen inte kom förens BF + 5! Var helt hysterisk inombords hehe så behöver inte betyda mer än så <3 kraaaaam

 58. Elin 28 augusti, 2018 on 18:30 Svara

  Hej! Brukar normalt inte skriva kommentarer. Men förstår din situation! Har varit i den exakt samma! Min son var beräknad över 5 kg och värkarna kom aldrig. Jag gick ut i en skidbacke och gick upp och ner flera gånger samma natt startade värkarna. Under förlossningen så fick jag göra massa av olika rörelse och positioner för att bebis skulle komma neråt men sen när han skulle ut så fick jag ligga i ett läge. Och det var ju vara för min skull så man inte blir skadad i underlivet. Väl ute så vägde han endast 4200 gram men han var 57 cm lång. Hoppas allt går bra för dig när det sätter igång! Alla funderingar har du glömt när det väl drar igång!:)

  • Felicia 29 augusti, 2018 on 10:47 Svara

   Haha vilken långis :)

 59. Nathalie 28 augusti, 2018 on 19:37 Svara

  Du kommer klara forlossningen galant oavsett storlek pa er son, vi kvinnor har en urkraft som ar helt amazing!Min son vagde 4,5kg och var 54 lang och jag fodde honom pa pallen,detta da JAG fick bestamma hur jag ville foda! De kommer inte tvinga dig till en position du inte vill om det inte innebar nagra komplikationer eller faror. jag har aldrig fott barn tidigare men det gick anda hur bra som helst att fa ut min ”stora pojke”(jag ar ”normalstor”). Oroa dig inte for mycket,andas ,va i nuet och ta forlossningen minut for minut.

 60. Fanny Widinghoff 28 augusti, 2018 on 20:07 Svara

  Förstår precis hur du mår, gick över 11 dagar och blev igångsatt. Dock av en 5 dagar lång latens fas. Men ut kom en fullt frisk tjej på 4,3 kg 😱. Som för alla gravida vill man inte få ett stort barn men det gör inte så stor skillnad på förlossningen ändå. Lita på din kropp som andra skrivit, det kommer gå fint! Jag var livrädd för att bli igångsatt men i efterhand var det en fantastisk förlossning, dom har ju stenkoll på dig från start o det är ingen risk att man ska behöva göra det värsta jobbet hemma utan smärtlindring eller få sitta i ett väntrum för att sen bli hemskickad eller vad man nu fruktar för. Jag blev oxå knäckt dagen innan jag blev igångsatt när jag ringde förlossningen i panik för att jag var så utmattad o värkarna aldrig blev tätare än 3 på 7 min o hon sa att det inte va nån ide att komma in. Jag skulle bli hemskickad igen fast de lovat att det absolut inte skulle ske. Det är fruktansvärt jobbigt att gå över tid, ingen som inte gjort det kan förstå! Men i efterhand är jag faktiskt glad att vi gick över tid jag o min lilla flicka. Hon har varit stor o stark, haft bra immunförsvar och mycket att ta av de få gånger hon blivit sjuk. Dessutom var hon slät med otroligt pigga ögon när hon kom ut, hon såg inte nyfödd o skrynklig ut. Typiskt överburna barn. Så frukta inte, en stor pojk kan vara jätte positivt oxå. Lita till dig själv, försök vila, ät vad du vill och samla kraft till förlossningen. Det kommer du behöva! Tänker på dig ❤

 61. P 28 augusti, 2018 on 20:10 Svara

  Min son vägde 4530gram och jag födde på pall och allt gick bra! Sprack ingenting och gick snabbt och bra trots storleken. Lycka till, kommer gå kanon!

 62. Klara 28 augusti, 2018 on 20:53 Svara

  Vrf fick du inte föda på en pall? Lycka till!!❤️❤️

 63. Jolin 28 augusti, 2018 on 22:29 Svara

  Jag fick veta i v33 att min son började växa till sig mer än ”normalt”. I v38 fick jag göra ett TUL, och de uppskattade honom till 4,3. Fick också höra att om han inte kommer innan måndag blir de igångsättning ( detta va på onsdagen ) . besvikelsen steg då jag gärna ville ringa hem Fredrik från jobbet å säga att det är på gång. Eller väcka han å säga att vattnet gått, Som man alltid ser på film haha.

  Inget hände under helgen, väl på förlossningen på måndagen va vi taggade på en igångsättning, vi skulle ju få träffa var son! De gjorde ett till TUL och uppskattade honom till 4,7! Och säger att det kan diffa 500g upp eller ner… Paniken smyger sig på lite lätt kan jag säga ..hon säger då att ”vi kan inte starta dig”, nehee, ska han ligga kvar där? Säger jag. Då förklarar hon att det måste ett snitt…

  Besvikelsen , paniken ALLT kom då, jag va totalt livrädd.

  Dagen efter ska vi vara där 8,30. 8.00 går mitt vatten.
  Men ingenting startade igång de närmast timmarna, så beslutas bli snitt iallafall.

  11.45 föds min stora gosse på 4895g. Och allting gick så himla bra. Snitt var inte alls som jag trott, tog 9min tills han va ute 🙈
  Och jag är bara glad att jag litade på personalen som gjorde beslut på vårt bästa, trots att det inte blev som jag hade föreställt mig eller drömt om.

  De jag vill säga dig är att allt blir inte som planerat, men vilket sätt din son än väljer att kommer till världen så är de just att han kommer till er som är de viktiga!

  Stort lycka till när de när dags!

 64. Sara 28 augusti, 2018 on 22:47 Svara

  Har tidigare inte läst din blogg utan snubbla in här via IG. Vill bara ge några peppande ord inför FL. Jag födde i v37+4 och min son vägde 4030, hade han fått ligga hela tiden ut så hade han blivit en riktigt stor kille. Det gick hur bra dom helst och det kommer det även göra för dig. Tagga om nu och förbered dig för den häftigast och mest fantastiska upplevelse som du kan tänka dig. Önskar dig all lycka ❤️

 65. Sofie 29 augusti, 2018 on 07:07 Svara

  Otroligt dåligt bemötande och förstår du blev ledsen. Vilken fall kommer du klara förlossningen galant, du kommer fixa det! Man får nå sjuka krafter, låter som en klyscha men det är sant. Lita på dig själv!!

 66. H 29 augusti, 2018 on 08:34 Svara

  Hamnade på din blogg idag….Men så ledsen jag blir att höra om detta oprofessionella samtal o möte. Skriv ner allt och lämna in till verksamhetschef när du känner att du har kraft o orkar. Inte nu.
  Jag gick på ett Aurora samtal på KS Solna innan förlossningen. Det kändes jättebra.
  Styrkekramar till Dig, tänker på Dig.

 67. Felicia 29 augusti, 2018 on 10:26 Svara

  Hej Ellinor!

  Jag följer inte dej eller så men läste om detta på hänt.se.
  Och ville ge dej lite tröstande ord:
  Jag är mamma till 4 pojkar min första pojk föddes i v 34 o vägde 3000 gram
  Min andra pojk föddes i v 41+1 och vägde 3700 gram och nu till de minsta som är födda i v 39 och vägde 4700 (!) och minstingen i v 36 och vägde 3400
  Alla mina barn är födda i olika veckor men något dom har gemensamt ihop är att dom har varit stora för sin vecka (inte han i v 41 men de andra 3) jag såg du lagt ut bild på ditt SF mått ett SF mått säger ingenting om ifall din bebis är stor eller liten. Likaså ett tul. För barnet på ett tul är så stort så är svårt att mäta. Det kan diffa över 1000 gram på de dom säger. Mitt SF mått med 3an va på normallinjen hela tiden han vägde ändå över 4700.
  Dessutom tog den förlossningen bara 2 timmar och jag gick inte sönder något:) kan säga att det har varit min lättaste förlossning så summa summarum. Bli inte rädd för att dom sa 4000 i v 40:) inte alls säkert det blir så. Och fördelen med att föda stora barn är att det faktiskt är lättare att få ut dom tro det eller ej. Men dom hjälper typ till mer på vägen ut eller något sådant :) däremot får inte jag med mina nästkommande barn gå över tiden efter v 38 just för att i mitt fall har jag återkommande stora barn men oroa dej inte så mycket så kommer det gå bra:) jag har oxå bölat över att nästa barn är stort o så så ta det bara lugnt och tänk på hur fin han kommer vara i din famn sen :) lycka till❤️

 68. Sophie 29 augusti, 2018 on 13:25 Svara

  Hej Ellinor!
  Kom ihåg att du får föda precis som DU vill. Det är din förlossning, din kropp, ditt barn. En upprätt ställning gör att barnet får det lättare att komma ut dessutom. Vid en upprätt position så blir kvinnans bäcken ca 30% större än vid ryggläge! Så den som påstår att ryggläge är bra den vet inte vad den pratar om. Har du Fb? Gå med i gruppen Sen avnavling barnets födslorätt och gruppen Medvetet födande. Kram ❤️

 69. Cina 29 augusti, 2018 on 13:45 Svara

  Hej😊det kommer gå bra😊 . Jag själv har fött 4 st stora barn. Min förstfödda som idag är 19 år vägde 4010 g och föddes 4 dagar innan bf och jag tror jag använde all smärtlindring som fanns men de 3 näst kommande barnen födde jag utan någon smärtlindring och det var det bästa faktiskt och barn nr 2 som snart fyller 18 år föddes 8 dagar över bf och vägde 4185g, tredje barnen som idag är 15 år föddes 7 dagar efter bf och vägde 4685g och 4e barnet som idag är 13 år föddes 4 dagar för tidigt och vägde 3985 g😊 . Jag hade inga problem med att de var stora när de föddes inga bristningar eller något. Det enda nackdelen jag tyvärr har fått är inkontinens problem men det kan jag leva med . Önskar dig all lycka och ta vara på tiden den går väldigt fort ❤️ Kram från en 4 barns mamma .

 70. Anonym 29 augusti, 2018 on 20:05 Svara

  Födde min dotter i fredags efter igångsättning (BF 18/8) då vattnet gick men förlossningen inte kom igång. Kroppen klarade gott att bli igångsatt och personalen gjorde ett otroligt jobb. Det var tuffa stunder under förlossningen men jag fick den hjälp jag behövde i de olika faserna. Har hört att personalen tagit fel på storleken med bekantas bebisar efter ultraljud i slutet av graviditeten och vet en som födde en femkilos bebis i sommar, förlossningen gick bra och ingen visste innan att bebisen var så stor. Gällande förlossningsställning så hade jag en tanke kring hur det skulle gå till men när jag väll fick krysta så var jag så svag i kroppen att jag inte orkade stå i den ställning jag jag hade tänkt innan, just där och då var det helt oviktigt för mig hur min kropp var placerad (är vanligtvis blyg/har hög integritet). Det har varit till stor hjälp för mig att följa din graviditet parallellt med min under de här månaderna och jag är tacksam för hur fint du står upp för kvinnokropppen och dagar då jag kännt mig orkeslös har det varit ett fint stöd att läsa dina ärliga inlägg. Jag hoppas att din förlossning blir bra och att du samlar dina sista krafter för att ta dig igenom den. Jag önskar dig ett bra bemötande av personalen då det verkligen gäller. Vidare önskar jag att du kommer glömma dina jobbiga delar av förlossningen efteråt och att de jobbiga delarna kommer att blekna bort då du träffar ditt barn. Lycka till.

 71. Cecilia 29 augusti, 2018 on 20:18 Svara

  Jag förstår inte varför du inte får föda på pallen för? Jag blev igångsatt pga havandeskapsförgiftning i V40 och jag fick föda på pallen? Och min grabb var stor och lång, 4235g och 53cm lång. Och nej jag sprack inte mer för de, fick några ynkla styng och är nöjd med min förlossning.
  Varför skrämmer de upp dig såhär i slutet för! De kommer gå superbra!! Kram på dig

 72. Anna 30 augusti, 2018 on 06:20 Svara

  På tillväxtultraljudet sa de att min dotter var ca 51 cm och 3800g, en vecka senare kom hom ut och vägde då 3100g och var 48cm, så det är inte helt tillförlitligt. Tråkigt att de var så oprofessionella, lämna det på utvärdering sedan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna