to top

Vikt och bristningar – vecka 22

Jag har gått upp 8 kilo och fått mina första bristningar.

Nu ska vi prata om sånt som många andra tycker är jobbigt. Själv har jag inga problem med det alls.
Jag vill nämligen prata om min viktuppgång samt bristningar.

Jag har hört väldigt länge ”ååh jag vill inte bli gravid för att jag vill inte få bristningar” ”ååh när man blir gravid så får man bristningar” ”efter att man blir gravid kommer kroppen att ändras till det sämre” ”jag var smal innan jag fick mitt första barn” ja jag tror att ni vet vad jag menar.
Alla dessa kommentarer om att kroppen förändras när man blir gravid, både innan och efter.

Alla dessa har ju faktiskt rätt, kroppen ändras väldigt mycket under och efter en graviditet. Det som jag inte håller med om är att dessa kommentarer sägs väldigt negativt. Själv har jag nu gått upp 8 kilo och jag är i vecka 22. Jag har fått mina första bristningar och dom är på mina bröst. Det är inget som stör mig alls. Jag är snarare lite ”stolt” haha om man kan säga så.

Jag tycker inte att det är något konstigt med bristningar på brösten eller någon annanstans. Det är ju helt normalt. Det är ju självklart att min kropp ändras på många sätt, jag har ju för fan ett BARN i mig. Jag tycker att det hade varit väldigt omänskligt om kroppen inte ändrades alls. Jag ser det så att jag får ett barn till denna värld, jag får äran att bära mitt alldeles egna barn och får uppleva det mäktigaste i hela livet. Med den mäktiga upplevelsen så kommer det även saker som bristningar, vilket inte ens i närheten kan jämföras med allt som jag får uppleva. Jag är enbart tacksam.

Jag har ju växt upp med psoriasis, vilket gett mig prickar på hela kroppen, så tro mig, att ha lite skavanker på huden är inget nytt för mig. Under hela mitt liv har jag lärt mig att inte ens mina utslag spelar någon roll så hur ska jag då kunna bry mig om lite bristningar?
Dessutom så har jag ju världens största stöd, Jimmy. Han är verkligen guld värd. När jag pratar med honom om detta så kunde han inte bry sig mindre, på de sättet att han absolut inte tycker att det spelar någon roll med en bristning här och där.

När det kommer till vikten så finns det inget som man ska gå upp eller inte ska gå upp när man är gravid. Allas kroppar reagerar olika. Det är inte bara vikt i vad barnet och fostervattnet väger utan det är fett , extra mängd blod, vätska i kroppen och massa andra saker. Självklart kan det bidra till en stor viktuppgång eftersom att många kan känna sig hungriga hela tiden. Men vet ni vad? Det är helt okej och inget att få ångest över. När man är gravid så går man igenom så otroligt mycket förändringar både psykiskt och fysiskt, så lite bristningar eller viktuppgång är inte ett stort problem.
Jag själv kunde inte bry mig mindre.

 

Denna Olja använder jag som motverkande mot bristningar, jag älskar den!
Ni hittar oljan HÄR

ellinorbjurstrom

 • Erica

  Håller med dig, bristningar är ingen big deal alls! Jag lyckades hålla mig ifrån dem trots att jag gick upp 22 kg under graviditeten. 15 av dem försvann direkt vid födseln och de andra försvann + 5 kg till efter ett par månader med amning (ingen träning eller bantning alls). Nu försöker jag gå upp mina kilon igen men min lilla ettåring vill inte sluta amma! Du behöver inte oroa dig alls, du är precis som jag ung och våra kroppar stutdsar tillbaka jättesnabbt!! 🙂

  april 16, 2018 at 4:17 e m Svara
 • Ellen Färnström

  Du är ju helt fantastik på alla sätt och vis!! ❤️

  april 16, 2018 at 4:57 e m Svara
 • Frida

  Min bebis är snart färdigbakad i magen och jag har gått upp 12 kg. Jag hade gärna gått upp lite mer eftersom jag alltid haft svårt att gå upp i vikt. Många säger att när man ammar kan man till och med gå ner mer än vad man gått upp under graviditeten och det vill jag absolut inte. Det är så sjukt olika med vikt 🙂

  april 16, 2018 at 6:03 e m Svara
 • Jennifer

  Ellinor, jag älskar ditt sätt att se på världen överlag. Så inspirerande och det där med bristningar. Helt ofarligt och väldigt naturligt.
  Själv har jag varit överviktig i hela mitt liv och gjorde en Gastric Sleeve 2015. Under mina yngre år har det samlats bristningar överallt. Men det är det minsta problemet. Huvudsaken är väl att man ska trivas med sitt egna jag.
  Hoppas du mår bra utöver. Så kul och läsa om dina upplevelser i graviditetsfasen att man själv längtar lite extra 😍
  Kram ❤️

  april 17, 2018 at 9:47 f m Svara
 • Maja

  Bra sagt och fint, men om du inte bryr dig, varför använder du olja för att motverka dem?

  april 17, 2018 at 11:48 f m Svara

Leave a Comment