VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

För vi över våra komplex på våra barn?

För vi över våra komplex på våra barn?

Jag har länge funderat och konstaterat att många av oss för över våra komplex på våra barn medvetet eller omedvetet. Oskyldigt eller skyldigt.

Min tanke började efter att jag fick höra om en bekant mamma som fört över sina komplex om vikt till sitt barn. På ett sätt som är helt sjukt. Någon som jag aldrig kommer att förstå. Men då är inte heller min vikt ett komplex.

Det är nämligen så att hon spädde ut ersättningen med mer vatten än vad man skulle och mindre pulver för att bebis inte skulle bli tjock (!!!???).

Ne men hörrni, det kommer jag inte ens kommentera mer än att hon verkligen för över sina komplex till sitt barn. Att hennes syn på sin vikt har säkrrat henne så mycket att hon låter sitt barn gå samma ”öde”. Då ska jag också nämna att både bebisen och hon är väldigt små i storleken.

Jag fick höra en annan mamma som redigerade sitt barn på bilder, tog bort hormonplitor och förstorade ögonen. Detta (Tror jag) för att hon själv mått dåligt över finnar/små ögon. Inte heller något jag själv kan kommentera mer än att jag tycker att det är sorgligt.

Jag tror att det är fler som gör detta omedvetet och oskyldigt. Men vi tar ett tex. En mamma eller pappa som alltid haft komplex över sin stora panna, kommer kunna få tendenser att gilla när ens barn har mössa. För att det känns bra eftersom att det gömmer mammans eller pappans komplex i barnet. Detta är då vet oskyldigt, men det händer fortfarande.

Hur viktigt är det att få ett fint/gulligt barn? Vi för ju för tusan över alla komplex till dom redan som spädbarn. Gör man dessa saker för att man är rädd att andra ska dömma sitt barn så som man själv blivit dömd? Att man är rädd för alla andras åsikter om ens barn är gulligt eller fult? Jag kan inte tänka mig att det är något annat. Jag kan inte förstå det alls. De två exempel jag berättade innan är ju ganska extrema. Jag tror att det är många som drar till med mindre saker för att dölja sina egna komplex i sina barn.

Vad tycker ni? Känner ni igen det jag skriver eller är det helt främmande?


Kommentarer


 1. Linnea 1 november, 2018 on 11:00 Svara

  Alltså fyfan! Jag blir så jävla arg när jag ser hur folk håller på, rädda att få ett ”tjockt” barn! Hade hon skrivit eller sagt att de var för att inte få barnet förstoppat så visst! Men alltså fy! Blir så ledsen, jag trodde man älskade sina barn hur dom än ser ut, är ju ändå vi som skapat barnet! 😔 jag skulle aldrig kunna redigera så på mitt barn!

  • ellinorbjurstrom 1 november, 2018 on 11:07 Svara

   Jag håller med dig. Nu drog jag upp de två mest extrema jag fått höra/vet. Så förhoppningsvis så är det inte många där ute som gör likadant ❤

 2. Marie 1 november, 2018 on 11:17 Svara

  Vad hemskt!! För mig är vikten en komplex men jag skulle ALDRIG klaga på min kropp eller kommentera min vikt inför mina barn. Skulle aldrig vilja utsätta dom för ätstörning som jag själv har. Jag har ingen våg hemma och det enda vi mäter är längden (vikt på BVC och skola samt bup). Och aldrig reduschera bilder, tycker ibland att det är pinsamt att fota sig själv med barnen på snapchat, just för att det ser tillgjort ut.

 3. Emelie 1 november, 2018 on 11:50 Svara

  Men fy så hemskt!
  Jag har själv varit med om liknande. Inte att min mamma hade komplex som fördes över på mig, men min farmor hade det. Hon är väldigt mån om sig, äter snålt och rör sig mycket (hon är en väldigt liten och smal 70-åring). Det pratades alltid om att man skulle äta så fettsnålt som möjligt och hon tog alltid sååå lite mat! Detta beteende har hon haft sedan ungdomen och min faster blev likadan då de ofta åt fettsnål kost, mycket tryckkokt. Detta fördes över på mig i sin tur. Så vi har haft 3 generationer av anorexia i släkten och jag tänker kämpa för att min dotter inte hamnar där!

  Något jag däremot tycker är ytterst märkligt är hur vissa kan kommentera bebisar utseende. Jag har fått höra från min sambos kompis att vår dotters öron står ut så mycket. Detta påtalade även min farmor som helt random sa att hennes öron stog ut lite och att min farfar blev mobbad för sina utåtstående öron som barn. Varför säger man så?! Jag hade inte ens sett det själv, men jag tror att de själv har komplex för sitt utseende men att utsätta en bebis för det?! Jag är så rädd att folk ska fortsätta säga sådär när hon är äldre och att hon kommer känna sig ful pga det, för det är hon verkligen inte! Hon är världens sötaste och så otroligt charmig!
  Nej fy för vuxna som uttalar sig om utseenden sådär, det är ju därifrån barn lär sig att mobbas. För barn lär sig av vad vuxna gör.

 4. Josefin 1 november, 2018 on 12:32 Svara

  Men gud så sjukt!! Kan inte ens föreställa mig hur man tycka något är ”fult” på ens barn. Jag tycker ju vår son är den vackraste människan i hela världen med eller utan hormonplitor, skorv eller vad det nu kan vara❤️
  Att spä ut ersättningen låter ju sjukt om det är av den anledningen.. blir förbannad.
  Tur vi är många mammor som älskar kidsen PRECIS som de är och inte har behov av att redigera etc.

 5. Victoria 1 november, 2018 on 12:34 Svara

  Usch det gör så ont i mig att läsa. Det första exemplet du gav är farligt för barnet, det bör anmälas till socialen för barnet far illa av sådant beteende, både psykiskt och fysiskt. Tänk på att alla kan orosanmäla! En anmälan leder absolut inte till att barnet tas ifrån sina föräldrar, men det ger barnet/familjen en chans att bli sedda och få hjälp ❤

 6. Sophia 1 november, 2018 on 14:04 Svara

  Det är helt sjukt att spä ut ersättning o likanden. Okej att man själv har sina komplex man har men ALDRIG ska man föra över det på sina barn.
  Body shaming är skamligt nog som de är i dagens samhälle och nu Görs det även till våra små bebisar och barn :/ blir vansinnig.
  Folk tror sig ha rätten att påpeka,uttrycka sig hur fritt som helst 🔫
  Sen min son föddes har alla jag har mött, vänner, släkt o främmande kommenterat hur stor min son är. Han vägde 3450g när han föddes, gick dock upp snabbt i vikt pga koliken då dom tröst äter (tror dom e hungriga när de gör ont i magen). Så ja, han blev lite chubby men vadå då? Han fick gosiga lår och bebisvalkar, men Ger det en rätt o kommentera ”oj, han va inte liten direkt!” , ”oj sicken bamsing till pojke” eller ”sicken kingkong” ?
  Jag började ifrågasätta om han va för tjock för jag fick ju höra de överallt. Jag fråga vid varje tillfälle hos bvc om han är ”tjock” o om jag borde tänka på något? Men nej. Han följde (följer) SIN kurva helt perfekt. Nu är han 11 mån och väger 11550g.
  Det är 11550g ren kärlek. Och aldrig,ALDRIG igen skall jag låta folks påpekande och kommentarer påverka mig kring Jamies vikt, kropp, what so ever.
  Han är den mest perfekta lilla killen enligt mig!

 7. Sara 2 november, 2018 on 08:08 Svara

  Men herregud. den siste idioten är verkligen inte född. Hur kan var svälta sitt barn medvetet?? Hoppas du orosanmäler till socialen <3

 8. Ll 2 november, 2018 on 13:41 Svara

  Det där låter som mer än sjukt och verkligen fog för orosanmälan som flera skriver. Helt klart mammor med svåra problem som de borde söka för…

  Ett av allt det fina med barn är just alla nya tankar man får, vilken slags förebild man vill vara.. Jag å sambon kan ha ganska grov humor/språk mm, men vi tänker alltid på vad vi säger framför barnen! Skulle aldrig ens skoja nedsättande om andra tex.
  Pratar mycket med äldre sonen om att det viktigaste är att man är en snäll person, att må bra inombords, att alla är olika och det är inget fel med det mm.
  De suger åt sig som svampar och jag försöker tänka på vad jag gör från hans synvinkel, vilken mamma skulle jag själv velat haft i olika situationer. Lugn, stabil, trygg är prio

 9. Tove 8 november, 2018 on 06:49 Svara

  Har tänkt på om min unge får en egenskap eller utseende från mig som jag inte gillar med mig själv. Men istället för att förändra barnet får jag jobba med mig själv. Det är min skyldighet som förälder. Blir mörkrädd av att läsa dina exempel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna