VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

”Låt honom skrika”

Hej alla fina!

Jag måste lätta på mitt hjärta och dela med mig av en tanke. Jag vet inte riktigt vart det ska leda, men jag vill dela med mig.

Jag är (tror jag) ganska överdriven när det kommer till att trösta Aaron när han gråter. Jag klarar liksom inte av att ”låta honom skrika”. Jag är där genast för att trösta honom, ge honom den närheten som han vill ha. Vilket jag kan tycka är bra, eftersom att han är så liten och behöver all kärlek och närhet han kan få.

Men sen finns det ju dom som säger att jag skämmer bort mitt barn. Att han ska ”lära sig” att han inte får allt när han skriker. Men det känns inte rätt i mig att låta honom skrika medans jag ignorant kollar på.

Jag vet inte om detta beteende från min sida hjälper oss eller skälper oss i framtiden.

Hur gör du?


Kommentarer


 1. Ebba 23 oktober, 2018 on 11:19 Svara

  Du gör helt rätt! Man kan inte skämma bort en bebis, de behöver ju mycket närhet och trygghet.

  • Sara 23 oktober, 2018 on 15:21 Svara

   Min barnmorska sa att det första året ska man om man kan trösta fort/ vid behov för att barnet ska få en grundtrygghet att det är någon svarar adekvat när han/ hon har behov. Dvs du kan liksom inte skämma bort honom. Han ska oxå ”lära” känna sina föräldrar kramar Sara

 2. Louise 23 oktober, 2018 on 12:47 Svara

  Hej :) jag är precis som du, låter inte min Lill kille vara ledsen i onödan!! Det är alltid nån som ska stå med en pek pinne å säga vad man ska å inte ska göra. Du gör precis som du själv vill, du känner din son bäst :) min grabb är bara 8 1/2 v. Så jag förstår dig!! Grym blogg btw :) kramar

 3. Victoria 23 oktober, 2018 on 13:08 Svara

  Min dottern är född veckan efter Aaron och jag gör likadant, klarar inte heller av att bara låta henne skrika samtidigt som det inte går att skämma bort en bebis med närhet och trygghet. Kanske börjar tänka sådär senare när hon är äldre och mer medveten, men inte just nu.

 4. Hanna 23 oktober, 2018 on 13:19 Svara

  Jag har en dotter på två månader och jag plockar upp henne så fort hon blir ledsen. Som andra skriver här så kan man inte skämma bort sitt barn med närhet! Jag tänker att om min dotter får all den närhet och trygghet hon behöver nu som bebis så kommer hon känna sig trygg och bli mer självständig när hon blir äldre.

 5. Caroline 23 oktober, 2018 on 13:39 Svara

  Jag gjorde nog lika när min son va liten och han fyllde 4 år i helgen och är en trygg liten, stor kille. Och vet du, du vet bäst vad som är bäst för er. För du är den bästa mamman till Aaron. ❤

 6. Pernilla 23 oktober, 2018 on 14:15 Svara

  Ett barn kan absolut inte få för mycket närhet och kärlek när de är små tycker jag! Min tjej är snart tre månader och jag tar upp henne direkt och tröstar henne när hon blir ledsen. De gråter inte för att utnyttja eller manipulera oss, de gråter för att de känner att de behöver oss. Jag tror verkligen på att ”skämma bort” barn med närhet och att det gör dem till tryggare vuxna sen.
  Stor kram och lycka till med din bebis!

 7. Maria 23 oktober, 2018 on 17:33 Svara

  Känner igen mig i det där. Upplever att man framförallt hör såna kommentarer från den lite äldre generationen, och min känsla är att de åsikterna tillhör den ”gamla” skolan. All modern forskning pekar ju på att små bebisar ska få ALL närhet de vill ha – och de behöver mycket! Jag tar också alltid upp min lilla prins när han skriker och det enda sättet att få honom att somna på är att bära runt på honom. Jag är övertygad om att det inte kommer skada honom i framtiden, tvärtom.

 8. Josefin 23 oktober, 2018 on 17:39 Svara

  Du kan aldrig ge ditt barn för mycket kärlek, speciellt inte när dom är så små. Är tom. Skadligt att låta dom ligga och skrika för länge. Givetvis om man känner sig upprörd och behöver andas ut så kan du låta han ligga men annars säger jag att ta upp och trösta/mata eller vad som behövs med en gång! ❤️

 9. Fanny 23 oktober, 2018 on 17:44 Svara

  Läser du på om anknytningsteori så märker du att du gör helt rätt, under barnets första tid skall man svara på barnets signaler så fort som möjligt och att låta dem skrika för att ”lära dem” skapar bara otrygghet hos dem och då lär de sig istället att det inte ens är nån vits att be om hjälp för mamma kommer ändå inte svara på mina behov. Så du gör helt rätt o fortsätt göra som du vill o känner att är bäst ❤️

 10. Malin 23 oktober, 2018 on 18:01 Svara

  Jag tycker du gör helt rätt! Ett barn kan inte få för lite kärlek och närhet. Och ”låta honom skrika” i detta fallet kommer bara göra att han känner sig otrygg! När han sen kommer upp i ålder och han börjar testa dina gränser och skriker för att han kanske inte får som han vill, då kan du förklara för honom på ett sätt så han förstår det är du som bestämmer och denna gången kommer han inte få som han vill, och sen får han skrika om han vill det. Barn måste få tillåtas att vara arga, ledsna och skrika dom också men föräldrarna måste vara noga med att ha tydliga gränser, att det går inte att skrika sig till allt. Men just nu så ska du trösta och ge så mycket kärlek och närhet du bara kan och vill! ❤️

 11. Anonym 23 oktober, 2018 on 18:09 Svara

  Plockar upp vår son när jag hör att han är ledsen. Inte när han ”fejkar” eller gnäller. Kan klappa om honom och visa att jag är där och nära. Men är han verkligen ledsen så plockar jag givetvis upp honom

  • Elin 24 oktober, 2018 on 07:43 Svara

   Hoppas du inte pratar om ett litet barn nu, de kan inte fejka….

 12. Sandra 23 oktober, 2018 on 18:21 Svara

  Du kan aldrig skämma bort honom gemom o ta upp han o trösta. har 2 barn o tar upp de båda så fort det går

 13. Mirjam 23 oktober, 2018 on 18:53 Svara

  Du gör det helt rätt. Det går inte att skämma bort ett barn med kärlek. Han har tur att han har en så underbar mamma som dig som ger honom så mycket kärlek och som är en så fin person som du är det! Förresten, han är verkligen sååååååååå söt!

 14. Sara 23 oktober, 2018 on 19:21 Svara

  Neeeeeeeeeeej de är ALLDELES för små för att kunna bli bortskämda. Får de kärlek när de vill ha den lär de sig att världen är en trygg plats ❤️

 15. Madelene 23 oktober, 2018 on 19:24 Svara

  Jag tycker att man aldrig kan ge sina barn för mycket kärlek. Jag är precis som du. Tar upp mina barn direkt när dom gråter. Enda gången någon av dom får gråta lite är när jag hjälper min ena son. Hur mycket jag än vill hjälpa båda samtidigt funkar tyvärr inte de. Gör ont i mamma hjärtat att se dom gråta. Dom vill ju något då. Du är en fin mamma och känner ditt barn bäst 😍 kärlek kan man aldrig ge för mycket. Kram

 16. Andre 23 oktober, 2018 on 19:29 Svara

  Som ovan skriver, ditt barn behöver närhet, närhet, närhet! Du kan alltså inte skämma bort ett så litet barn- han vill helst vara hos dig precis hela tiden för att där finns tryggheten. (Givetvis hos Jimmy också). Ju mer du bär, desto bättre!

 17. Sanna 23 oktober, 2018 on 19:29 Svara

  Jag gör precis som du med min tjej på 5 månader! Tror absolut inte att man kan ge för mycket kärlek!
  Tror dock inte att lite skrik är skadligt heller .. jag menar de som har flera barn hinner av naturliga skäl inte svara på alla signaler lika snabbt och jag tror inte att barnet blir lidande pga det heller.

  • Elin 24 oktober, 2018 on 07:42 Svara

   Beror ju helt på men det finns forskning som visar på att det visst är farligt då stresshormoner utsöndras. Barnet vet ju inte om det är 1 eller 10 minuter. Självklart måste msn ibland ta hand om annat men man får ju göra sitt bästa såklart. Bärsele/sjal är ju sjukt bra också, specielt om man har flera barn :) Jag har fått sitta på toa med barnen i famnen flera ggr, annars hade de skrikit ihjäl sig..

 18. Julia 23 oktober, 2018 on 19:57 Svara

  Barn föds på kärlek och kan bara få mycket men aldrig för mycket! Ett barn som lämnas för att skrika kommer växa upp otrygg så du gör helt rätt i att trösta direkt. Sonen på 1.5 år får direkt tröstas när han är ledsen och han är en trygg kille som visar när han vill bli tröstad och inte. Lita på dina mammakänslor❤

 19. Matilda 23 oktober, 2018 on 20:05 Svara

  Jag har en flicka på 8 veckor. Jag gör som du. Tar upp henne så fort hon är ledsen. För mig känns det bara rätt och jag tror att det kommer gynna mig i framtiden. Hon kommer känns sig trygg och att jag alltid finns där när hon är ledsen samt svarar på hennes signaler.

 20. linda 23 oktober, 2018 on 20:06 Svara

  Helt rätt, låt aldrig en bebis skrika otröstad. Det utsöndrar stresshormoner som skadar barnet på lång sikt.
  Alltid trösta!

  Äldre generationer är vana vid matning 3-4h mellanrum och aldrig emellan. Det är ett gammalt skadligt råd som forskning har bevisat är skadligt. Lyssna aldrig på det ocv säg emot!

 21. Jennifer 23 oktober, 2018 on 20:21 Svara

  Jag har haft samma tankar! Min dotter är 3 månader och har funderat mycket över detta då våra föräldrar sagt att vi skämmer bort henne och borde låta henne skrika och att det är super viktigt att hon sover i egen säng, mm. Jag tror att när de hade småbarn (alltså när vi va små för ca 20-30 år sen) så kom det många metoder som gick ut på att man skulle skrika en viss tid och lära sig trösta sig själv. Men mycket hinner ju hända på 20-30 år och nu säger all forskning att spädisar blir trygga barn om vi svarar på deras signaler och tröstar. Jag har också plocka upp och tröstat direkt och jag tycker redan att jag märker att hon känns tryggare och inte lika ledsen. Hon klarar av att somna själv i nestet utan att bli vaggas vilket föräldrarna sagt kommer vara omöjligt om vi vänjer henne vid att vaggas till sömns från början. Du känner din son bäst och vet vad han behöver! Gå på din instinkt så kommer det bli bra!

 22. Angelica 23 oktober, 2018 on 21:48 Svara

  Har också haft vilda diskussioner om just detta ämne. Jag anser att närhet skapar trygghet och om barnet vet att jag finns där så kanske det tom blir så att han inte gråter i onödan för att han har en stark grundtrygghet 🤷‍♀️
  Har fått höra av många att min son är så himla glad hela tiden och helt ärligt så tror jag att det är för att jag aldrig låtit honom bli sådär ledsen utan alltid funnits där innan han brister ut i panikgråt (han är 6 månader idag).
  Gör det som känns rätt för dig 👊🏽

 23. Linda 23 oktober, 2018 on 22:24 Svara

  Man kan aldrig skämma bort sitt barn med för mycket kärlek eller att trösta för mycket. Gå efter din magkänsla och vad du tycker är rätt. Det är ju det som är det bästa för dig och ditt barn. En trygg famn att få tröst i ger ett tryggt barn. ❤

 24. Caroline 23 oktober, 2018 on 22:35 Svara

  Jag har en 3,5 månaders hemma som jag nästan alltid tröstar direkt när han blir ledsen. ( svårt mitt i ett blöjbyte)
  Jag resonerar att när han är liten och inte kan tala för sig så gör jag allt i min makt för att göra han nöjd.
  Jag vill tro att det inte är något som han minns när han är 2 år och inte få den leksaken i butiken och blir ledsen.
  😂🌸
  Jag överöser med kärlek! Han är min livs kärlek och kommer alltid att skämma bort honom med kärlek :)

 25. Lina 23 oktober, 2018 on 23:09 Svara

  Förstår mig inte riktigt på detta.. Min dotter är född i augusti och Så fort hon blir ledsen vill jag trösta henne. Varför ska hon gråta om hon inte behöver? Min mormor och svärmor är på mig om att jag ska låta henne gråta ” det hör till” men varför ska hon gråta om hon kan vara nöjd? Ne du gör helt rätt, tack och lov att man får göra som man själv vill 😊

 26. Emmy Johansson 24 oktober, 2018 on 07:08 Svara

  Jag tror inte på det där att man kan skämma bort sitt barn, speciellt inte när de är så små. En bebis skriker ju för att nåt inte är bra och att skrika är ju deras enda sätt att få fram det. Att skämma bort en liten bebis är på riktigt det dummaste jag hört. Jag har plockat upp båda mina barn när de skrikit som bebisar och det är inget som vi fått ”lida” för idag och äldsta dottern är nu 2,5 år. En bebis behöver närhet och kärlek och jag och pappan är de som ska ge dem det, inte låta dom ligga och skrika när de kanske behöver byta blöja, äta mat, har ont nånstans, bara vill ha närhet eller vad det nu kan vara. Förstår inte hur man tänker när man låter en liten bebis ligga och skrika faktiskt men det är ju bara vad jag tycker:) sen är det ju inte farligt att låta dem skrika så sett, ibland får de ju vänta med om man gör nåt, är på toa eller tar hand om storasyskon på nåt sätt men så fort jag kan tar jag upp mitt barn iallafall :)

 27. Elin 24 oktober, 2018 on 07:39 Svara

  Du gör helt rätt!
  Han är alldeles för liten för att ”lära sig”. Du och Jimmy är där för hans skull. Självklart ska ni tillgodose hans behovs. De enda tillfällena när det är ”ok” är väl om du sitter på toa eller liknande och inte KAN plocka upp just på sekunden. Men att aktivt ignorera, alltså nej.. Kan skapa problem i framtiden.
  Om du svarar på hans behov nu så blir han en trygg individ. Keep going!

 28. Linnéa 24 oktober, 2018 on 07:55 Svara

  Man kan inte skämma bort med för mycket kärlek och trygghet, tycker du gör helt rätt 😊

 29. Maja 24 oktober, 2018 on 10:32 Svara

  Du kan inte skämma bort ditt barn med för mkt närhet! <3 Har också tänkt sådär! Har en son på snart 4 mån som inte gillat att man lägger ifrån sig honom, allra minst i vagnen tyvärr. Har ”övat” lite med honom, låtit honom ligga någon minut i vagnen o sjungit o vaggat samtidigt. Det har tagit emot varje gång men han somnar. Hade det inte varit för min rygg hade jag burit/haft bärsele jämt! du KAN inte ge ditt barn för mkt närhet/skämma bort i den åldern. Kram!

 30. Stina 24 oktober, 2018 on 11:05 Svara

  Fick också höra sånt hela tiden, samt att man inte ska vänja dom med samsovning osv osv. Men känner att en bebis räknar inte ut saker på de sättet. En bebis går efter känsla här och nu. Och gråter min son så är de ju något som han vill och då har jag ansvaret att ge han de. Jag kommer aldrig va den som ignorerar hans känslor. När han däremot blir äldre så lär man sig ju vad som är ”äkta” och vad som är bara trötthet eller bus. Men ett äldre barn kan räkna ut saker och vet hur den ska göra för att få som den vill och där måste man ju försöka dra lite gränser och finnas där för att uppfostra rätt. Men aldrig kommer jag bli såpass hård att jag ignorerar bara för att. Tror man kommer alldra längst på att alltid lyssna på signaler och läten och lära sig sitt barn.
  Du är väldigt klok och Aaron har tur som fått en så fin familj!

 31. Frida 24 oktober, 2018 on 14:14 Svara

  Har hört att man kan inte skämma bort sitt barn de första året, så lever på det. Dessutom kan man ALDRIG ge sitt barn för myxket kärlek, närvaro och trygghet! (Enligt min mening). Jag gör som du, är mitt barn ledsen går jag dit direkt och tröstar/matar/vad det nu är barnet vill. Gråten är ju barnet sett att kommunicera ❤️

 32. Linda 24 oktober, 2018 on 15:18 Svara

  Men vad tycker du egentligen själv? :) På vilket sätt skulle det bli ett problem? Du känner ju själv att det känns fel, i hjärtat. Tröst kan ju aldrig vara skadligt.

  Om man sen oxå skaffar sig kunskap om tex anknytning/små bebisar, så blir det mycket lättare att ignorera dumheter från andra :) ibland är det bra med starka åsikter som ingen kan rucka, byggda på fakta och forskning förstås. Stå på dig.

 33. Malin 25 oktober, 2018 on 20:58 Svara

  Som alla andra redan sagt så tänker du helt rätt. Det är ju den där fantastiskt ombyggda instinkten att vi ska vilja ta hand om vårt barn. Jag tänker att man kan ha i åtanke när man hör dessa kommentarer att din bebis är alldeles för lite för att förstå att du vill lära honom något. Han förstår inte att om du inte tar upp honom så visar du att du inte kan ta honom direkt. Istället blir han alltid ledsen och förtvivlad över att hans förälder är så nära men ändå inte tar upp honom. Att lära barn att man inte kan komma vid minsta vink är väl vettigt, men då ska de vara flera flera år äldre!

  Gå på din första magkänsla och instinkt! Heja dig som står emot såna kommentarer.

 34. Carro 27 oktober, 2018 on 18:04 Svara

  Åh känner igen mig. Min dotter är 7 månader idag men i början så kom ALLA med pekpinnar om hur jag skötte om henne och som du skrev att jag skämde bort henne. Jag blev vansinnig varje gång någon ens la sig i mitt sätt att ta hand om henne. Förklarade att jag gärna skämde bort min tjej med kärlek för det har ingen dött av. Dom vet väl liksom inte anledningen till att bebisen skriker. När dom står i en affär 3 år senare o skriker för dom inte får en leksak till exempel så är det ju på en helt annan nivå. Alltså jag kan inte förstå hur man får för sig att påpeka en sån grej till en nybliven mamma. Tycker du ska säga ifrån och be personerna som säger detta att dom gärna får sköta sitt eget och att du klarar dig utan deras råd. Kramis

 35. Lovisa 27 oktober, 2018 on 19:22 Svara

  Man kan inte lära en liten bebis att skrika sig till närhet. Jag har 3 barn, 6 år, 4 år och 4 månader. Den minsta får skrika när det brister i att vara på 3 ställen samtidigt. Annars försöker jag trösta mina barn när dom behöver 🤗♥️

 36. Matilda 28 oktober, 2018 on 22:36 Svara

  Jag tänker alltid såhär:
  ”Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.” Astrid Lindgren
  Jag låter aldrig mitt barn skrika/gråta! ALDRIG! Min dotter vill ba ha kärlek ❤️

 37. Melina leikeryd 29 oktober, 2018 on 05:09 Svara

  Det finns forskning på detta som visar att små barn som inte tröstas och får skrika länge lär sig att ”ingen tröstar mig när jag är ledsen så det är ingen idé att jag skriker” och att deras stressnivåer i kroppen är höga trots att hen inte gråter och skriker. Så jag tröstar min lilla på snart två veckor mer eller mindre direkt och kommer fortsätta göra det❤️

  • Camilla 31 oktober, 2018 on 20:39 Svara

   AMEN! Precis vad jag sagt & känt hela tiden! Våran dotter har sovit med oss sedan hon föddes & hon är 4 år & är tryggare & harmonisk än barn som sovit själva sedan dem var små. Den dagen kommer ändå komma förr eller senare då hon vill sova själv i sin egen säng! Kram

 38. Camilla 31 oktober, 2018 on 20:35 Svara

  Hej fina du! Jag är en mamma till en underbar tjej på 4 år & jag känner verkligen igen mig i det du skriver om att ”låta dem skrika” .. DU/NI gör vad ni vill / hur ni vill med erat barn! Folk ska alltid tänka & tycka *suck* … Jag var likadan med våran dotter när hon var bebis , jag gick in direkt när hon grät (BVC sköterskan sa att vi skulle låta henne gråta..) men det gick inte jag mådde så dåligt & som du skriver så är allt våra barn behöver trygghet närhet & kärlek speciellt när dem är nyfödda/små. Sedan kommer nästa grej: att dem ska ”lära sig att sova själva”… jag minns såväl när jag berättade för våran BVC sköterska att våran dotter sover med oss & hon sa samma sak där att ”hon måste lära sig att sova själv” 🙄 För VEM måste hon det?? Hon fortsatte att sova med oss & hon gör det än idag (hon är 4 år) & det går hur bra som helst , det är det bästa för henne , hon är så trygg & harmonisk & dem dagen kommer att komma förr eller senare då hon säger att hon vill sova själv,i en egen säng! Kör din/eran grej , det som är det bästa för ER! Lyssna inte på ngn annan när det kommer till ERAT BARN! Stor kram till dig, din familj & eran super fina söta son❤️

 39. Diana 2 november, 2018 on 07:52 Svara

  Jag tycker att du gör precis rätt. För att vara en bra mamma innebär det att man lyssnar på sig själv. Att man litar på det man själv känner.
  Om du tror på att inte låta barnet skrika utan hellre trösta (vilket låter för mig också mer logiskt) så ska du lyssna på det.
  Det låter ju inte logiskt att vi ska sätta barn i livet för att sen inte skämma bort de med kärlek och omtanke.. va? Klart vi ska. Man kan ALDRIG skämma bort ett barn med för mycket omtanke och kärlek. men med pengar och materiellt skit, ja visst det går. Men inte med kärlek, då är det vår plikt att skämma bort de. <3

 40. Angelica 7 november, 2018 on 10:33 Svara

  Vill bara skriva att jag blir så glad att läsa alla kommentarer och se att så många går emot myten om att man kan skämma bort sitt barn på det sättet och att de inte lyssnar på de som säger så!!
  Jag är helt övertygad om att bebisen gråter, vill vara nära osv pga överlevnadsinstinkt och att nått är fel. Får ont i magen av de som skapar dessa myter och lögner och som kanske får någon osäker förälder att tro på det och då låter sitt barn ligga och skrika eller tvingar sig till att låta barnet sova själv för att de tror att det är bäst!!
  Som någon skrev så har även jag hört att dessa bebisar som får skrika utan gehör från sin förälder ger upp tillslut och slutar skrika men fortfarande har en stress av att inte få vara nära. Usch gör så ont i mig av att tänka på.
  Så Ellinor och alla ni andra kloka som skrivit, fortsätt göra som ni gör och gå emot myten om att barnen mår bra av att ligga och skrika, att de ska lära sig sova själva osv. utan sprid att det är fint att vara lyhörd på sitt barn och ge dem kärlek och trygghet❤️
  Om inte jag vill sova själv så varför ska en liten nyfödd bebis vilja det. Om ingen lyssnar på mig så slutar man tillslut berätta hur man känner, lär ju vara samma med bebis. Jag kommer iallafall aldrig ignorera min dotters signaler sen lär man sig höra skillnad på gråt och gråt, nån enstaka gång måste man stressa på toa eller liknande trotts att barnet vill att du ska hålla det i famnen varenda sekund precis då..hihi.. Tillsammans skapar vi mer kärlek i världen och tar död på dumma myter! Kram till alla fina föräldrar där ute som älskar sina barn. Ni är fantastiska😍

 41. Madde 6 december, 2018 on 17:36 Svara

  Hej😊Du kan inte skämma bort ett spädbarn/bebis med för mycket kärlek❤️Tycker alltid man ska plocka upp dem om de är ledsna och låta dem får vara nära💕Sen är det upp till dig som mamma att göra det som känns bäst för dig och ditt barn inte bry dig om vad andra tycker, för du känner ditt barn bäst😘

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna